Како су звијерски убијана дјеца у ЦГ: Давили, ударали до смрти – нико није добио максималну казну

За само три мјесеца Црну Гору су потресла два случаја убиства дјетета и за оба су осумњичене мајке – Јелена Јововић (33) и Мирјана Дошљак (29). Осим Јововићке, за убиство једногодишњег Павла терети се и његов очух Нермин Шишић (27). Сви они налазе се у истражном затвору, а Јововићка и Дошљак дијеле ћелију. Шокантно је да су обје имале застрашујуће хладну реакцију на саслушању.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ФОТО: Фацебоок, Фос Медиа, Дан

За оваква кривична дијела пријети казна и до 40 година затвора, али до сада нико није добио максималну казну за убиство дјетета.

Једна од трагедија пред којом је Црна Гора остала нијема десила се 31. децембра 2005. године када је Милан Зековић масакрирао цијелу породицу Рогановић:          Сла­в­ољу­ба (41), Сла­ви­цу (41) и си­но­ве Жељ­ка (12), Ср­ђа­на (10) и Мар­ка. Неки од дјечака покушавали су да побјегну, а он је наставио да убија… Прво пиштољем, а онда је злочин довршио кухињским ножем.

Зековић је касније проглашен неурачунљивим.

Овај и злочин који је Жељко Пишњат починио у Зеленици када је убио брачни пар Рашо, заувијек ће се памтити у Херцег Новом.

Три године касније, за Божић, страдали су дјечаци Филип Марковић (14) и његов брат Немања (7). Све се одиграло када је њихов комшија Дејан Обрадовић дошао у њихову кућу наоружан динамитом, ножем и ручним бомбама, а потом активирао двије кашикаре. У овој трагиедији повријеђено је још троје људи: њихов отац Александар, пријатељ породице Марковић и средњи син Марко.

Лопатом тукао ћерку до смрти, па је мртву понио у кревет

Мир­сад Аџо­вић осу­ђен је на 14 го­ди­на за­тво­ра јер је убио ћерку Андријану (17).

Он је 9. маја 2013. године након свађе почео да туче Андријану, а касније наставио лопатом да је бије до смрти. Вјештак медицинске струке утврдио је да је Аџовић ћерку ударао од 50 до 70 пута, а суд је оцијенио да је убиство почињено на суров начин.

Аџовић је Андријану мртву однио у кревет.

Извршили самоубиство након монструозних злочина

У мају 2011. године Подгоричанин Горан Ристић удавио је свог сина Јанка (10). Дијете је пронађено испод кревета, у дијелу за одлагање ствари, а његова осмогодишња сестра спавала је у соби поред.

Он је након злочина побјегао у Пирот гдје је пресудио себи. Претходно је позвао своју невјенчану супругу и сина из првог брака и казао им шта је урадио.

Слична ситуација десила се на Цетињу.

Полиција је у новембру 2014. године пронашла тијела Дра­га­на Је­шов­ни­ка (55) и      ње­го­ве јед­но­го­ди­шње кћер­ке. Касније је утврђено да је дјевојчица задављена, а да се он убио вјешањем у шуми. Медији су писали да је оставио опроштајно писмо у ком је тражио да буду заједно сахрањени.

Профил убице

„Постоје емоционално нестабилне убице, које приказују психопатске и антисоцијалне тенденције. Ти људи изгледа имају повишену импулсивност која заобилази свјесну контролу, на мале поводе се ражесте и имају изразито ниску толеранцију на фрустрацију“, објаснила је раније докторица Анђелка Коларевић за ФОС.

„Да ли све убице дјеце имају исти тип личности – наравно да не, јер то зависи од достигнутог менталног развоја, али и срединских фактора. Многи људи који су временом постали убице, имали су трауматично дјетињство и били су сами жртве злостављања“, каже др Коларевић.

А, да ли се овакви злочини могу предвидјети?

„Посљедице агресивног понашања није лако предвидјети. Неки од фактора који могу да утичу на појаву агресивности јесу нижи образовни ниво, агресивно понашање и душевне болести у породици, претходни агресивни наступи, коришћење дроге или алкохола, сумануте идеје прогањања, доживљаји угрожености или сопствене огромне вриједности и моћи. Код људи какав је вјероватно убица, биљежи се насиље према родитељима, партнеру, животињама. Оваква убиства се могу препознати по серији пријетњи, починиоце карактерише одређени емоционални набој који га усмјерава ка жртви“, истиче Коларевић.

Посљедња смртна казна 1981. у Подгорици

Посљедње извршење смртне казне десило се управо због убиства четвогоришње Љиљане Вуксановић коју је Драгиша Ристић покушао да силује, а потом је удавио и запалио. Он је у једном моменту успио и да побјегне из затвора, али је убрзо ухапшен и стријељан.

Извор: Фос Медиа

Advertisements
Желите рекламу на Порталу Црна Гора? Јавите нам се!

Желите и Ви да пишете за Црну Гору? Придружите нам се!