Krminalci neće biti iznad zakona

#Ubistvo #MevludinNuhodžić

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić kazao je Televiziji Crne Gore da razumije uznemirenost građana povodom pojedinačnih slučajeva ubistava. Dodaje da građane želi da uvjeri da je bezbjednosna situacija u zemlji povoljna, te da nijednom kriminalcu neće dozvoliti da bude iznad zakona.

Nuhodžić: Razumljiva je uznemirenost građana, operativni tim će intezivno raditi (foto: gov.me)

Tridesettrogodišnji Kotoranin

„Razumljiva je uznemirenost građana povodom pojediničnih slučajeva teških ubistava jer su u pitanju ljudski životi, ali ih ovom prilikom uvjeravam da je bezbjednosna situacija u našoj zemlji povoljna, iako je ovakvi slučajevi s vremena na vrijeme narušavaju“, saopštio je Nuhodožić.

On vjerujem da i građani dijele to njegovo uvjerenje, pošto je nedavno istraživanje pokazalo da dvije trećine građana vjeruju u rad policije.

„Preduzeli smo aktivnosti koje su već dale rezultate u obračunima sa teškim kriminalom ali detaljnije informacije, razumjećete, ne mogu saopštavati javno. Ono što mogu da saopštim je da smo na sastanku sa premijerom, na kojem se razmatrala bezbjednosna situacija, formirali operativni tim od predstavnika Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost“, saopštio je Nuhodžić.

Naveo je da će operativni tim intezivno raditi, posebno na teritoriji Boke, jer se pokazalo da su raspoloživi kadrovski kapaciteti nedovoljni i nijesu odgovirili zadatku.

Ilustracija (foto: rtcg.me)

On je kazao da je jedan od zaključaka sastanka sa premijerom bio da policija ne može sama da se bori sa savremenim oblicima nezakonitih djelovanja, posebno kada se govori o pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa, te da je važno da to razumiju i druge nadležne institucije zadužene za vladavinu prava.

„Iako je sradnja na zadovoljavajućem nivou, tužilaštvo mora imati aktivniju ulogu s obzirom na ovlašćenja koja im pripadaju po zakonu“, poruči je ministar unutrašnjih poslova.

Dodao je da bi sudovi takođe morali u što kraćim rokovima odlučivati u predmetima gdje su okrivljeni višestruki povratnici i pripadnici organizovanih kriminalnih grupa, kao i da postrože kaznenu politiku, jer, kako je kazao, jedino na taj način se mogu postići mjerljivi rezultati i prevenirati potencijalni slučajevi nezakonitog djelovanja.

„Samo zajedničkim djelovanjem, sa punim međusobnim povjerenjem svih u lancu borbe protiv nezakonitih ponašanja koja atakuju na sistem može se doći do rezultata, a na zadovoljstvo građana kojima smo svi dužni da polažemo račune za svoj rad“, zaključio je Nuhoodžić.

Your browser does not support the video tag.

Od 2013. u Crnoj Gori 30 ubistava

Samo u posljednja dva mjeseca u našoj zemlji dogodila su se dva ubistva, deset pucnjava i četiri napada bombom u kojima je stradalo petoro ljudi.

Od januara 2013. godine, kada je u kotorskom naselju Škaljari, ubijen bivši policajac Centra Bezbjednosti Kotor, Darko Bugarin, u Crnoj Gori je do danas izvedeno oko 30 ubistava u obračunima kriminalnih krugova.

Ilustracija (foto: rtcg.me)

Samo u poslednja dva mjeseca, život je izgubilo pet osoba. Prvog avgusta u Tivtu su poginuli Milan Peković i Boško Božović, koji su prema nalazima vještaka, pokušavali da postave eksplozivnu napravu. Na sličan način poginuo je Marko Martinović, četvrtog septembra na Cetinju.

Stradali su i u pucnjavama, a lokacije na kojima su izvršavane likvidacije uglavnom su u naseljenim područjima, kafićima, pa ne iznenađuje što je u obračunima bilo i slučajnih žrtava.

Posljednje je ubistvo Ivana Nedovića u podgoričkom kafiću. Ispred sportske dvorane Topolica u Baru, u oktobru prošle godine ubijen je Ivan Laban.

Likvidacija izvršena i u krugu Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija. Dalibor Đurić upucan je hicima iz snajperske puške septembra 2016. Godine. Ispred kapije ZIKS-a, ubijen je baranin Andrija Mrdak u decembru 2014. Za dvadeset godina, u Crnoj Gori je izvršeno više od 400 ubistava.

Your browser does not support the video tag. Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!