Nikšićani osumnjičeni za prevare u Fondu PIO

#Hronika #Nikšić #Policija #Prevara #SlužbeniPoložaj

Prevara-Hapšenje-Novac-Profimedia_1000x0.jpg

Provjerom u vezi sa nepravilnostima u radu Fonda penzijsko invalidskog osiguranja – PJ Nikšić pokrenut je krivični postupak protiv Nikšićanke V.M. (57) iNikšićanina G.D. (56).

V.M. se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i produženo krivično djelo falsifikovanje isprave, a G.D. za falsifikovanje isprave.

Službenici Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta izvršili provjere u vezi sa nepravilostima u radu Fonda penzijsko invalidskog osiguranja – PJ Nikšić i informacije o predmetu dostavili nadležnom tužiocu koji je pokrenuo postupak protiv ovih osoba.

Kako se sumnja, V.M. je ova krivična djela počinila u svojstvu službenog lica (samostalni referent – arhivar) u FOND-u PIO Područne jedinice Nikšić, tokom 2015. i 2016. godine, raspolažući pečatima FOND-a, popunjavala i ovjeravala obrasce za administrativne zabrane za žirante koji nisu bili nosioci penzionog prava.

Ona je, sumnja se, to radila na osnovu ličnih karata koje joj je donosio G.D, a koji je naknadno na osnovu tako ovjerenih administrativnih zabrana omogućio nosiocima kredita podizanje novca kod poslovih banaka i mikrofinansijskih institucija – “Lovćen banke“, „Atler modus“, i „Erste banke“, u ukupnom iznosu od oko 100.000 eura.

G.D. je, navodno, falsifikovane administrativne zabrane za žirante ovjerene u FOND-u PIO, upotrijebio kao prave, prilažući zajedno sa dokumentacijom za dobijanje kredita kod poslovnih banaka i MFI, te je na taj način nosiocima kredita omogućio podizanje kredita, a novac od kredita nosioci su predavali G.D.

Provjerom kod poslovih banaka ustanovljeno je da su u prethodnom periodu svi krediti uredno servisirani.

Že.B.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!