Osam Šarićevih saradnika i dalje izmiče potjerama

Petar Obradović i Nebojša Sretenović, optuženi da su kao pripadnici grupe Pljevljaka Darka Šarića trgovali narkoticima, a koji su se prošle nedjelje predali nakon pet godina bjekstva, u utorak su u Specijalnom sudu u Beogradu odbacili sve navode optužnice. Osim tvrdnje da nijesu krivi, nijesu željeli više ništa da govore, tražeći od vijeća da se odloži glavni pretres kako bi mogli da pripreme odbranu. To je i prihvaćeno, pa će se naredni put pred sudom pojaviti 30. novembra, piše Standard.co.me

ŠarićŠarić

Od 25 optuženih za šverc više od pet tona kokaina iz Južne Amerike, na čelu sa Darkom Šarićem, nakon predaje Obradovića u Beogradu i Sretenovića u Kragujevcu, njih osmoro i dalje izmiče svim potjerama.

Optuženi koji su dostupni sudu, svi osim Pljevljaka, a sada i ove dvojice, već odavno se brane sa slobode.

Iako je nekoliko puta Šarić tražio ukidanje pritvora uz jemstvo ili kućni pritvor sa elektronskom nanogvicom, vijeće smatra da za tako nešto i dalje nema uslova.

Na listi bjegunaca nalazi se Pljevljak Goran Soković, označen da je sa Šarićem i Željkom Vujanovićem, koji je uhapšen u oktobru 2009. godine, kad je otpočela akcija „Balkanski ratnik“, organizovao kriminalnu grupu koja je kokain izuzetne čistoće nabavljala u zemljama Južne Amerike.

Prva od pet optužnica odnosi se na zaplijenu 235 kilograma kokaina u Italiji, januara 2009. godine i zatim na rekordnu zaplijenu 2,1 tone narkotika na jahti „Maui“ u Urugvaju devet mjeseci kasnije.

Kako je tekla istraga, nadležni su dobijali nove dokaze, pa je u međuvremenu Tužilaštvo podiglo još četiri optužnice.

Poslednja je podignuta u oktobru 2011. i na njoj se, između ostalih, našao i Rodoljub Radulović, zvani Miša Banana, za kojim je raspisana Interpolova potjernica.

Osim Sokovića i Radulovića traga se i za Nenadom NovakovićemBoškom NedićemMarkom PandrcomMilanom Milovcem, Markom i Vladimirom Račićem, pišu Novosti.

Prvooptuženi Darko Šarić i sam se tri i po godine nalazio u bjekstvu.

Sredinom marta 2014. godine se predao u Venecueli, odakle je prebačen u Srbiju.

Prilikom davanja odbrane, Šarić je kazao da će se uskoro predati Soković, kao i da je preko advokata pokušao da ubijedi Rodoljuba Radulovića da se preda, ali da to ovome „ne pada na pamet“.

Prema optužnici, Radulović je svojim prekookeanskim brodovima „Veti“ i „Golden“ iz Argentine u Španiju prevezao 1,8 tona kokaina.

Kad se Šarić prvi put našao u sudnici Specijalnog suda, na optuženičkoj klupi se našao i Nikola Dimitrijević, za kojim je nešto ranije bila povučena potjernica, pošto je prihvaćeno njegovo jemstvo od 200.000 evra.

Tokom sudskog postupka koji je započeo u septembru 2010. godine u odnosu na devetoro optuženih je okončan krivični postupak, pošto su sa Tužilaštvom napravili sporazume o priznanju krivice.

To su učinili Dragan Labudović, Boris Laban, Miodrag Aleksandar, Mirko Miodragović, Miloš Pandrc, Nikola Pavlović, Dejan Rakić, Marko Vorotović i Miloš Krpović.

Njima su izrečene kazne od četiri do deset godina zatvora i oduzeta im je imovina koju su stekli na nezakonit način.

Prvostepena presuda donijeta je u julu 2015. godine i njom je Darko Šarić osuđen na 20 godina zatvora.

Ista kazna izrečena je i za odbjeglog Gorana Sokovića, dok je treći organizator, Željko Vujanović osuđen na dve godine manje.

Na ukupno 197 godina zatvora osuđeno je 16 pripadnika klana, dok je zatvorska kazna izrečena i trojici svjedoka saradnika.

Tako je Draško Vuković osuđen na osam mjeseci, Radan Adamović na deset mjeseci, a Nebojša Joksović na pet mjeseci.

Zbog nedostatka dokaza oslobođeni su Darko GazdićBojan Stanojković i Aleksandra Mišić.

Odlukom vijeća za Gazdića i Stanojkovića koji su tokom postupka bili u bekstvu, povučena je potjernica.

Aleksandra Mišić se branila sa slobode.

U međuvremenu Apelacioni sud je ukinuo presudu u odnosu na one kojima je izrečena zatvorska kazna, dok je potvrdio oslobađajuće odluke.

Trenutno se na ponovljenom suđenju preslušavaju prisluškivani razgovori.

Problem stvara činjenica da je zbog bolesti nekih optuženih i advokata samo tokom ove godine odloženo 18 glavnih pretresa, što je samo prolongiralo postupak.

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!