Oštetili budžet za oko pola miliona eura

Službenici Uprave policije MUP-a – Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su u sadejstvu sa službenicima Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta, državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru podnijeli pet krivičnih prijava u redovnom postupku protiv pet fizičkih i pet pravnih lica zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa i na taj način oštetili budžet Crne Gore za 477.000 eura, saopšteno je iz Uprave policije.

Foto: pixabay.com Ilustracija

Iz policije napominju da je akcija „Radne dozvole“, započeta na osnovu operativnih saznanja da više pravnih lica iz Crne Gore vrši krivična djela utaja poreza i doprinosa i krivična djela zloupotreba u privrednom poslovanju.

„Tako što prilikom zapošljavanja radne snage iz inostranstva, pretežno iz zemalja okruženja, neevidentiraju i neprijavljuju nadležnim poreskim organima ugovore o zaključenim radnim angažmanima nerezidentne radne snage“, kazali su iz policije.

Od 2015 do 2017. godinem, kako navode, Budžetu Crne Gore pričinjena je višemilionska šteta.

„Nakon izvršenih provjera policijskih službenici su, 13.03.2018. godine, državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru podnijeli pet krivičnih prijava protiv pet fizičkih lica, odgovornih lica u pravnom licu, i protiv pet pravnih lica zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo utaja poreza i doprinosa u ukupnom iznosu od 476.786,41 eura“, ističu iz policije.

Krivične prijave su podnijete protiv M.L. izvršnog direktora u pravnom licu ‘Fudament Monte’ doo Budva, i protiv tog pravnog lica, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa u najmanjem iznosu od 99.875 eura“, precizirali su iz policije.

Krivične prijave podnešene su i protiv preduzeća „Žig-Ing“ i „Soale“ iz Budve i izvršnih direktora G.B. i M.B. zbog osnovane sumnje da su utajili 55.873 odnosno 97.912,28 eura poreza i doprinosa.

„I protiv V.Đ. izvršnog direktora u pravnom licu ‘Alfa Tours’ doo Budva i ovog pravnog lica zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa u najmanjem iznosu od 60.184,37 eura, i H.Z. izvršnog direktora u pravnom licu ‘Ikan’ doo Budva, i protiv ovog pravnog lica, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa u najmanjem iznosu od 162.941,74 eura“, saopšteno je iz policije.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!