Prevozili migrante za 300 eura

#UpravaPolicije #TrgovinaLjudima

Državljani Crne Gore Igor Kastratović i Milisav Ostojić uhapšeni su juče u cik zore u Ulcinju zajedno sa četiri strana državljana zbog sumnje da su dio organizovane međunarodne kriminalne grupe koja je prebacivala emigrante iz Turske i Sirije u Bosnu i Hrvatsku, a zatim u zemlje EU. Za posao prebacivanja preko teritorije Crne Gore, odnosno od Ulcinja do granice BiH, naši državljani su navodno uzimali 300 eura po osobi.

Priviđenje osumnjičenih

Jučerašnje hapšenje je dio

Za taj posao, prema nezvaničnim saznanjima Dnevnih novina, krijumčari su uzimali od 2.500 do 5.000 po oso­bi, a pre­ba­ci­va­ne su i ci­je­le po­ro­di­ce.

Nji­hov put od Tur­ske do od­re­di­šta tra­jao je de­se­tak da­na i to pre­ko ze­ma­lja ko­je su ima­le bez­vi­zni re­žim s Tur­skom, a to su Al­ba­ni­ja, Cr­na Go­ra i BiH. Da­lje su ile­gal­no od­la­zi­li u Hr­vat­sku i ze­mlje EU koje su im bile i glavno odredište. Za posao prebacivanja preko teritorije Crne Gore, odnosno od Ulcinja do granice BiH, naši državljani su navodno uzimali 300 eura po osobi.

Pored Kastratovića i Ostojića, slobode su lišeni i bugarski državljani Melvut Ozirek, koji je označen kao vođa kriminalne grupe, Adzis Ibrahim, Femzi Nevin Ozirek, kao i jedan turski državljanin Alibaki Kilic. Njih je saslušao specijalni državni tužilac Veljko Rutović koji im je odredio zadržavanje od 72 sata.

Crnogorska policija i Specijalno tužilaštvo se juče povodom ovog hapšenja nijesu oglašavali, za razliku od kolega iz BiH koje su objavile da je koordiniranoj međunarodnoj akciji Granične policije BiH, MUP-a Unsko-sanskog kantona i policijskih agencija Hrvatske kodnog naziva „Dardaneli“ uhapšeno više osoba, osumnjičenih za krijumčarenje emigranata iz Turske i Sirije.

Kako su naveli, ilegalnim migrantima naplaćivali su velike iznose novca, najčešće od nekoliko stotina eura, a prema prikupljenim dokazima za dva-tri meseca prokrijumčareno je oko 300 osoba.

U Tužilaštvu BiH su rekli da se radi o međunarodnoj akciji koju sprovode zajedno sa USKOK iz Hrvatske, te pravosuđem i policijom Crne Gore.

“Navedena međunarodna akcija detaljno je pripremana na zajedničkim sastancima sa predstavnicima USKOK-a i pravosuđa Crne Gore, a aktivnosti su koordinirane i sa organizacijom SELEC za policijsku razmjenu i saradnju zemalja regiona, a upoznata je i Međunarodna agencija za migracije IOM”, saopšteno je iz tužilaštva BiH.

Sumnja se da je ova organizovana kriminalne grupe emigrante iz Crne Gore prebacivali na teritoriju BiH odakle su transportovani do Krajine. Tu su ih, nadomak Bihaća, preuzimala četvorica braće Amir, Alen, Amel i Husein Bečić, te su ih, preko šuma u blizini Graničnog prelaza Izačić prebacivali na teritoriju Hrtvatske.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!