Provjeravaju račune i imovinu Kavačana

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) pokrenulo je finansijsku istragu protiv Slobodana Kašćelana i još 14 osoba iz kavačkog klana, kako bi provjerilo porijeklo njihove imovine, saznaje Pobjeda iz više izvora.

Ilustracija

Istražitelji će naredih mjeseci provjeriti kompletnu dokumentaciju kako bi došli do finansijskih podataka o cjelokupnoj pokretnoj i nepokretnoj imovini osoba koje su pod istragom, ali su pod lupom Tužilaštva i nepokretnosti njihovih porodica, prijatelja, kumova i rođaka.

Predmet provjera su nekretnine, vozila, plovila, firme, ali se detaljno analiziraju uplate na bankovnim računima fizičkih i pravnih lica kao i hartije od vrijednosti.

Finansijska istraga protiv ‘kavačke’ grupe vodi se uporedo sa krivičnim postupkom koji je u toku pred Višim sudom protiv 15 osoba iz tog klana koje su, prema osnovanim sumnjama istražitelja, počinile više krivičnih djela – zelenaštvo, nedozvoljeno držanje oružja, prodaju droge, davanje mita, teško djelo protiv opšte sigurnosti i pranje novca.

U optužnici se navodi da je na čelu grupe bio Slobodan Kašćelan, koji je 12. septembra 2016. godine izbjegao hapšenje, kao i njegovi saradnici – Vladimir Božović, Miloš Radonjić, Siniša Vlahović, Aleksandar i Igor Đurišić i Davor Prelević.

Za razliku od njih, iza brave našli su se Kotorani Goran Ljubatović, Nikola i Igor Andrić, Tripo Moškov, Stefan Brnović, Aleksandra Bogdanović i Podgoričanin Đerđ Camaj. Tada su uhapšeni i policijski inspektor Zlatko Samardžić i Ilija Dedović.

Njihova imena su se kasnije našla na optužnici specijalnog tužioca Saše Čađenovića jer su, neposredno prije podizanja optužnog akta, potpisali nagodbu sa Tužilaštvom. Međutim nagodba sa tužilaštvom je krajem marta odbijena odlukom predsjednika Višeg suda u Podgorici, Borisa Savića, pa su Samardžić i Dedović sada pod teretom optužbe.

Podignuta je optužnica i protiv Kotoranina Igora Božovića, koji je više godina robijao u spuškom zatvoru zbog šverca droge, ali je nakon puštanja na slobodu pobjegao iz Crne Gore i za njim je raspisana međunarodna crvena potjernica.

Nekolicina optuženih koji su dostupni pravosudnim organima negirali su navode iz optužnog akta i ocijenili da nema dokaza da su umiješani u nezakonite radnje za koje ih tereti Specijalno tužilaštvo.

Sa druge strane, okrivljeni Dedović je u novembru prošle godine u sudnici Višeg suda do detalja opisao kako je u avgustu 2015. godine postao član kavačke kriminalne grupe koju je, prema njegovim riječima, predvodio Slobodan Kašćelan.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!