Ristić na slobodi, ali ne smije napustiti BG

#NemanjaRistić #PredragBogićević

Viši sud u Kragujevcu odredio je ekstradicioni pritvor Predragu Bogićeviću (47), dok je Specijalni sud u Beogradu Nemanju Ristića (43) pustio na slobodu uz zabranu napuštanja boravišta u Beogradu, prenosi Tanjug.

Nemanja Ristić i Predrag Bogićević (foto: interpol.int)

Oni se u Crnoj Gori sumnjiče za organizovanje kriminalne grupe i pokušaj terorizma pred održavanje parlamentarnih izbora u toj državi.

Bogićević i Ristić su ranije danas uhapšeni u Beogradu i Kragujevcu po međunarodnoj Interpolovoj poternici Crne Gore, koja je za njima raspisana početkom decembra 2016. godine.

Portparol Višeg suda u Beogradu Bojana Stanković rekla je Tanjugu da je istražni sudija Posebnog odjeljenja tog suda (Specijalni sud), postupajući po zahtjevu Interpola Podgorica, donio rješenje kojim je Ristiću izrekao mjeru zabrane napuštanja boravišta – teritorije Beograda, i naložio da se svakog ponedjeljka javlja posebnom odjeljenju Višeg suda u Beogradu.

„Ristić je upozoren da se protiv njega može odrediti teža mjera za obezbeđenje prisustva i za nesmetano vođenje krivičnog postupka ako bez odobrenja suda prekrši izrečenu zabranu“, navela je Stanković.

Ona je dodala da određena mjera može trajati do okočanja postupka za izručenje Ristića.

Portparol Višeg suda u Kragujevcu Svetlana Simonović rekla je Tanjugu da je Bogićeviću određen ekstradicioni pritvor.

Početkom decembra 2016. godine raspisana je potjernica Crne Gore za dvojicom državljana Rusije i Ristićem i Bogićevićem koji se sumnjiče da su organizovali kriminalnu grupu koja je na izborni dan planirala upad u Skupštinu, hapšenje i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Crnogorsko tužilaštvo vodi postupak protiv grupe od 18 državljana Srbije i dvojice državljana Rusije, a većina ih je u pritvoru u Podgorici.

Kada Srbija bude dobila neophodnu dokumetaciju u skladu sa bilateralnim ugovorom o izručenju državljana koji ima sa Crnom Gorom, onda će biti nastavljen postupak u vezi sa zahtjevom te države za izručenje dvojice srpskih državljana,

Odgovarajući na pitanje novinara u Vladi Srbije, povodom raspisane potjernice Crne Gore za državljanima Srbije osumnjičenim za pokušaj terorizma na dan crnogorskih parlamentarnih izbora, Kuburović je istakla da ministarsto pravde nije nadležno da postupa sve dok lica ne budu pritvoru.

„Kada lica budu u pritvoru, treba da zvanično dobijemo zahtjev od Crne Gore za izručenje što se u ovom slučaju još nije desilo“, navela je srpska ministarka pravde.

Podsjetimo, Nacionalni centralni biro Interpola Podgorica je početkom decembra, na zahtjev crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštva, zbog sumnje da su počinili krivično djelo pokušaj terorizma i rušenje ustavnog poretka i sigurnosti Crne Gore, raspisao crvenu potjernicu za trojicom srpskih državljana – Ristićem, Bogićevićem i Milošem Jovanovićem, koji se krajem prošle godine dobrovoljno predao crnogorskim vlastima.

Crnogorske vlasti su istovremeno, objavile potjerince za dvojicom ruskih državljana, Eduardom Širokovim (45) iz grada Čita i Vladimirom Popovim (36) iz Kirganstaja, koji se sumnjiče da su organizatori.

Izvor: Radio Televizija Crne GoreŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!