Sinđelić davao iskaz osam sati

#MilanKnežević #AndrijaMandić #TerorističkiNapad #AleksandarSinđelić

Svjedok saradnik u predmetu pokušaja terorizma, Aleksandar Sinđelić, saslušavan je u Specijalnom tužilaštvu osam sati. Saslušanje je počelo u 9.30. Na redu su pitanja, a kako je Anteni M saopšteno, ne očekuje se da taj dio saslušanja bude završen prije 23 sata.

Mandić i Knežević iskoristili zakonsko pravo i ne prisustvuju saslušanju (Foto: rtcg.me)

Iako je ranije bilo najavljeno da će saslušanju prisustovati lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, do toga, ipak, nije došlo. Tu je samo njihov advokat Dražen Medojević, prenosi TVCG.

Funkcioneri Fronta iskoristili su zakonsko pravo da kao stranka u postupku ne moraju da prisustvuju saslušanju svjedoka saradnika.

Saslušanje je počelo nakon što je odbijen zahtjev Kneževića koji je tražio odgađanje dok se ne upozna sa spisima predmeta.

Mandić i Knežević se naredbom o proširenju istrage terete da su bili dio logističke mreže, čiji zadatak je bio da nasilno svrgnu vlast.

Prema ranijim najavama, Sinđelić će pojasniti okolnosti sastanaka sa dvojicom ruskih državljana, koji se sumnjiče da su bili na čelu kriminalne organizacije koja je imala cilj da izazove krvoproliće i nasilno preuzme vlast u Crnoj Gori.

Sinđelić bi trebalo danas da govori o sastanku sa Eduardom Šišmakovim u Moskvi, kada mu je ovaj agent GRU-a platio avionsku kartu da dođe u glavni grad Rusije da se dogovore o djelovanju uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Tada mu je, kako je Sinđelić već saopštio tužiocu, Šišmakov – koji je kasnije u Srbiju doputovao koristeći legalan ruski pasoš na ime Eduard Širokov – dao 200.000 eura kako bi tim novcem platio dolazak što više ljudi u Podgoricu i tim sredstvima kupio oružje i opremu za djelovanje terorističkih grupa.

Knežević pisao Stankoviću

Knežević je danas zatražio od vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića da “otkloni nezakonito postupanje” specijalnih tužilaca Milivoja Katnića i Saše Čadenovića u postupku koji se protiv njega vodi u aferi “državni udar”.

Kako je za portal Antene M saopštio Knežević, u pritužbi je nabrojao navodne nezakonitosti na njegovu štetu, a nije jasno da li će dobrovoljno učestvovati u daljem postupku dok se njegova pritužba ne riješi.

Knežević piše da je 7. marta ove godine SDT donijelo naredbu o proširenju istrage protiv njega zbog stvaranja kriminalne organizacije a da je naredbu kojom započinje krivični postupak protiv njega primio 14. marta.

On je naveo da se odazvao pozivu tužioca u montiranom političkom procesu, bez obzira što je prethodno na saslušanjima kao osumnjičeni 20. februara i 3. marta specijalnom tužiocu saopštio da nema nikakve veze sa licima koja se pominju u toj istrazi i radnjama za koje se tereti”.

Knežević je 15. marta podnio zahtjev za uvid u spise predmeta radi upoznavanja sa dokazima i pripreme odbrane.

“Istog dana pozvao me je u svoju kancelariju Specijalni tužilac Saša Čađenović i rekao mi da nemam pravo na uvid u sve spise predmeta, već da ću dobiti samo kopiju spisa dokaza koji se odnose na mene. Pri tome je u službenoj zabilješci od 15. 3. 2017. neistinito konstatovao da mi je omogućen uvid u spise predmeta“, navodi se u pritužbi.

Knežević je u pritužbi Stankoviću napisao da je “nakon pregleda fotokopija utvrdio da nijedan dokument ne predstavlja bilo kakav dokaz koji bi ukazivao na osnovanu sumnju da sam izvršio krivično djelo za koje se teretim u naredbi o proširenju istrage.“

Zbog toga se Knežević, kako saopštava, 16. marta pismeno obratio SDT i tražio da mu se omogući uvid u spise predmeta i da ga obavijeste da li u spisima postoji bilo koji dokaz koji se odnosi na njega, ali “da ga specijalni tužilac potpuno ignoriše.“

“U tom slučaju, svako moje pozivanje da prisustvujem istražnim radnjama koje tužilac sprovodi obesmišljeno je i predstavlja fingiranje poštovanja prava na odbranu od strane tužioca. Za danas je u specijalnom tužilaštvu ponovo zakazano saslušanje svjedoka saradnika Aleksandra Sinđelića“, dodaje se u pritužbi.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!