Sud uputio zamolnicu američkom Ministarstvu zbog Skotovog svjedočenja

suđenje.jpg

Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u 0ktobru 2016. godine, biće nastavljeno danas pred vijećem sutkinje Suzane Mugoše u Višem sudu u Podgorici.

Tok suđenja:

09:15

Vještak Marko Lakić, koji je sačinio izvještaj o 31 telefonu i jednom laptopu, danas je nastavio da svjedoči i daje odgovore na ranija pitanja advokata.

09:09

Sud će uputiti zamolnicu Ministarstvu pravde SAD-a sa pitanjem da li izjava Brajana Skota (bivšeg obavještajca CIA koji je završio svjedočenje) koja je data ranije, predstavlja dokaz pred sudovima u SAD-u.

<<<Skot: Asad mi nije pominjao DF, ja sam njemu rekao da su povezani sa Rusima<<<

Na prethodnom ročištu, saslušan je bivši operativac CIA-e i jedan od vlasnika bezbjednosne kompanije Patriotic Defence Group iz Orlanda, Brajan Skot, koji je kazao je da mu Džozef Asad nije pominjao Demokratski front, te da je on njemu prvi prenio da je ovaj savez povezan sa Rusima.

Skot je dodao da ga je počasni konzul Malte u Crnoj Gori Ticijano Masu upozorio na povezanost tog saveza sa ruskom obavještajnom službom, nakon čega je odustao od projekta u Crnoj Gori i prije nego što ga je Asad i pomenuo.

Inače, Skot je pozvan kao svjedok, jer je njegova kompanija, navodno, trebala da uradi plan evakuacije lidera Demokratskog fronta sa platoa ispred Skupštine na sigurnu lokaciju, kada počnu sukobi ubačenih demonstranata i policije.

Podsjetimo, optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina – lideri Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!