Ucinjanin uhapšen u Švedskoj

Policija Kraljevine Švedske juče je u Štokholmu uhapsila J.H. (39) iz Ulcinja, po međunarodnoj potjernici NCB Interpol Podgorica raspisanij zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, osumnjčeni je uhapšen u okviru akcije „Mak/Hunt“ koju su u oktobru 2015. godine zajednički realizovale Crna Gora i Hrvatska.

„Policija Švedske je, 12.03.2018. godine, lišila slobode J.H. po međunarodnoj potjernici NCB Interpol Podgorica, raspisanoj na osnovu naredbe Višeg suda u Podgorici radi vođenja krivičnog postupka u našoj državi zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga“, kazali su iz policije.

Kako dodaju, slijedi komunikacija između nadležnih organa dvije države radi ekstradicije Crnoj Gori.

„Podsjećamo da su službenici Uprave policije MUP-a Crne Gore – Odsjeka za borbu protiv droge, 22. oktobra 2015. godine, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva i u saradnji sa Policijom i Tužilaštvom Republike Hrvatske, realizovali višemjesečnu policijsku akciju koja je na našoj teritoriji sprovođena pod kodnim nazivom ‘Mak’ a u Hrvatskoj pod nazivom ‘Hunt’ (Hant)“, navodi se u saopštenju.

Oni napominju da je međunarodna akcija „Mak/Hunt“ bila usmjerena na otkrivanje, suzbijanje i presijecanje lanca međunarodnog krijumčarenja narkotika.

„Tokom njenog sprovođenja na teritoriji obje države pronađeno je i oduzeto: 3.3 kg kokaina (Hrvatska), 1.55 kg heroina (Crna Gora), 21 kg marihuane tipa skank (Crna Gora), pola kilograma hašiša (Hrvatska), 800 tableta ekstazija (Hrvatska), 100 grama opojne droge amfetamin (Hrvatska) i 1 kg smješe koja služi za miješanje sa heroinom (Crna Gora)“, navode iz policije.

Krivične prijave su tada podnijete protiv ukupno 29 lica i to 18 u Crnoj Gori i 11 u Hrvatskoj.

„Krivična prijava je tada podnijeta i protiv J.H. za kojim je zatim i raspisana međunarodna Interpolova potjernica NCB Interpol-a Podgorica na osnovu koje je J.H. i lišen slobode u Švedskoj“, zaključuju iz policije.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!