Velimirović: Tužilaštvo me nije sačuvalo

ddsd-1.jpg

U nastvaku suđenja okrivljenima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, svjedok Mirko Paja Velimirović kazao je u podgoričkom Višem sudu da, nakon što se predao, nije dobio dokument od Tužilaštva na osnovu koga bi govorio nestine.

Svjedok je naveo da su mu tužioci Milivoje Katnić i Saša Čađenović obećali da će sačuvati njega i njegovu porodicu što, kako tvrdi, nisu uradili.

Suđenju ne prisustvuju lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, koji su udaljeni do kraja dokaznog postupka zbog nedoličnog ponašanja i vrijeđanja suda.

<<<Velimirović: Došlo bi do krvoprolića da nisam sve prijavio>>>

TOK SUĐENJA UŽIVO:

10.29

“Tužilaštvu nisam napravio specifikaciju troška novca u toku ove kacije”, kaže svjedok.

Glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić dobacio je da specifikaciju napravi Eduardu Ediju Šišmakovu.

“Nisam liječen od psihičkih bolesti, samo me ponekad boli želudac”, odgovara svjedok.

10.18

“Mislim da je Zvezdan Milivojević bio komandir stanice policije u Zubinom potoku, kada sam se prijavo državnim organima Crne Gore”, odgovara Velimirović.

Ističe da mu ništa nije obećano, samo da su mu tužioci Milivoje Katnić i Saša Čađenović obećali da će sačuvati njega i njegovu familiju.

“A ništa nisu uradili!”, naglašava svjedok.

10.06

Velimirović navodi da je Bojanu Kovačeviću pojasnio plan oko protesta ispred Skupštine i da je on trebalo da pokupi ljude.

“Ali ne zna da li je on obavijestio ostale o tom planu”, dodaje svjedok.

9.57

“Sinđelić mi je rekao da prebacim oružje, i da ja odlučim kako. Nije me ništa pitao”, kaže svjedok.

Velimirović navodi da ga tužioci nisu pitali na poligrafu šta treba da se prebaci u Crnoj Gori, te da misli da ga nisu pitali da li je osuđivan.

“Nisam imao sigurnog kolegu policajca u CG koji bi ovo mogao da prijavi”, odgovara on.

Pojašnjava da su 2004. godine formirali srpski Ravnogorski pokret.

9.44

Velimirović tvrdi da, nakon što se predao, nije dobio dokument od Tužilaštva na osnovu koga bi govorio nestine.

“Ne želim da odgovorim zašto je moja supruga prodala pik-up, jer ne želim da miješam porodicu u sve ovo”, odgovorio je svjedok na pitanje advokata.

Svjedok se ne sjeća da li je dao jednu ili dvije izjave Tužilaštvu kao okrivljeni.

“Nije postojalo u toku ove akcije šifrovano ime za mene”, tvrdi on.

9.40

Advokat Miroje Jovanović postavlja pitanja svjedoku Mirku Paji Velimiroviću. Svjedok kaže da je svojoj grupi iz Zubinog potoka pojasnio da dolaze na protest.

“Ovim ljudima ovdje koji su optuženi nisam rekao zašto dolaze, sa njima nisam razgovarao o upadu u Skupštinu. Kada su me zvali da im dam novac, mislio sam da znaju”, dodaje svjedok.

Prije ovih dešavanja kaže da je imao povjerenja u institucije Srbije.

9.30

Početak suđenja.

Tokom jučerašnjeg glavnog pretresa Mirko Paja Velimirović kazao je da je sve prijavio Tužilaštvu kako ne bi došlo do krvoprolića.

Velimirović je istakao da ne bi ništa prijavio, da nije bilo oružja. Tvrdi da se svega i svakoga plašio kada je uništavao oružje.

Advokat Dušan Jovović tražio je pauzu jer se njegov branjenik Bratislav Dikić nije osjećao dobro.

Suđenju nisu prisustvovali lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević koji su udaljeni do kraja dokaznog postupka zbog nedoličnog ponašanja i vrijeđanja suda.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su i dvojica ruskih državljana, Eduard Edi Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Nemanja Ristić, Predrag Bogićević i Dragan Maksić, ilideri DF Andrija Mandić i Milan Knežević, službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović, a postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi se posebno.

Žana Bojanić

 

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!