Zatvorenice peku zanat u šnajderskim radionicama, osuđenici na građevini

#Hronika #Kazne #MinistarstvoPravde #Osuđenici #ZavodZaIzvršenjeKrivičnihSankcijaZiks

DSC_7906-768x510.jpg

Trenutno je u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija radno angažovano 306 osuđenih osoba i one su raspoređene na više poslova, zavisno od njihovih potreba, zdravstvenog stanja ali i stečenih kvalifikacija, saopšteno je Vikend novinama iz Ministarstva pravde.

Zatvorenice koje se nalaze na izdržavanju kazne u ZIKS-u najčešće su angažovane na poslovima održavanja higijene, kao i na poslovima u okviru šnajderske radionice, dok na ostalim poslovima po pravilu se angažuju zatvorenici.

“Zatvorenici u ZIKS-u su radno angažovani na poslovima pripreme obroka u okviru kuhinje Zavoda, poslovima u okviru zatvorske prodavnice-kantine, biljnoj proizvodnji, spoljašnjim i unutrašnjim građevinskim radovima, poslovima održavanja higijene, zanatskim radovima u okviru zatvorskih radionica”, saopšteno je iz Ministarstva.

Zatvorenici za taj svoj rad imaju i pravo na naknadu, a shodno članu 59 Zakona o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti, ona se određuje u visini od 30 odsto minimalne neto zarade, u skladu sa propisima o radu što je 58 eura.

“U 2017. godini za nama zatvorenicima Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija na osnovu radnog angažovanja isplaćeno je ukupno 184.575 eura”, navodi se u Izvještaj o radu i stanju u upravnim oblastima za 2017. godinu Ministarstva pravde.

Oni su obavljali poslove u stolarskoj, bravarskoj, električarskoj, automehaničarskoj, frizerskoj, u elektroradionici, na farmama, na spoljnjem i unutrašnjem održavanju objekata, u kotlarnici, kuhinji, magacinu, kantini, a obavljali su i poslove redara.

“Zatvorenici su imali pravo na naknadu u iznosu od najmanje 30 odsto minimalne neto zarade. Svakog mjeseca je bilo radno angažovano 319 zatvorenika”, stoji u Izvještaju.

Osim rekreativnih aktivnosti i radnog angažmana, postoji i vrijeme predviđeno za individualne savjetodavne razgovore sa stručnim licima.

U dijelu kulturno-umjetničkih djelatnosti, osuđena lica imaju mogućnost korišćenja velikog broja naslova za čitanje koji se nalaze u zatvorskim bibliotekama, ali i učestvovanja u likovnoj sekciji, programu opismenjavanja i na psihološkim radionicama. Upravo psihološke radionice imaju poseban značaj, jer im je cilj promjena nefunkcionalnih stavova i mišljenja koji oblikuju kriminogenu strukturu ličnosti, redukcija agresivnosti zatvorenika, smanjenje recidivizma i unapređenje njihovog mentalnog zdravlja.

U prošloj godini na izdržavanju kazne u ZIKS-u bilo je 2.157 osoba, od kojih su 954 povratnici, što je 44 odsto.

“Najčešća krivična djela i prekršajna djela osuđenih lica su protiv imovine 576, protiv života i tijela 221, protiv zdravlja ljudi 264, protiv javnog reda i mira 304, protiv bezbjednosti javnog saobraćaja 87”, podaci su iz Izvještaja.

Tokom 2017. godine kaznu zatvoru zbog najtežih krivičnih djela izdržavalo je 210 osoba, od čega zbog teškog ubistva 49 osoba, zbog ubistva 57, zbog teškog ubistva u pokušaju 29, ubistva na mah jedna osoba, a ubistva u pokušaju njih 74.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar