Završeno saslušanje Sinđelića

#MilanKnežević #AndrijaMandić #TerorističkiNapad #AleksandarSinđelić

U Specijalnom tužilaštvu završeno je saslušanje svjedoka saradnika u predmetu pokušaja terorizma, Aleksandra Sinđelića. Sinđelić je u Tužilaštvo stigao jutros u 6.30, a saslušanje je počelo u 9.30. Iako je ranije bilo najavljeno da će saslušanju prisustovati lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, do toga, ipak, nije došlo. Prisustvovao je njihov advokat Dražen Medojević.

Saslušanje Sinđelića trajalo gotovo 12 sati

On je, kako prenosi portal Antene M, nakon saslušanja kazao:

„Svjedok saradnik je dao iskaz, taj iskaz je nelogičan, kontradiktoran, iskaz koji je proizvod loše režije, a on ga je iznio kao loš glumac i nije uspio da kompromituje DF. Iz njegovog iskaza ne može se dovesti u pitanje odgovornost moga branjenika Mihaila Čađenovića“, kazao je Medojević.

Branilac Bratislava Dikića, Milan Petrović, nakon saslušanja novinarima je saopštio:

„Poslije 12 sati najzad smo došli do određenih saznanja. Za mene je šokantno što moj branjenik, i pored molbe, nije ovdje danas doveden i to je procesni prostup i kršenje njegovih prava. Iskaz Sinđelića je na 33 strane i preobiman i vidjećemo analiziom šta je on danas ispričao. Ali, on je potvrdio da sprski državljani nijesu htjeli da ruše sistem i nijesu znali šta je moglo biti na protestu. Vidjećemo šta će biti dalje i do kakvog tuženja će doći“.

Na pitanje da li je Sinđelić govorio o imenima, Petrović je odgovorio:

„Sinđelić nije doveo sebe u vezu sa bilo čim i on smatra da se i protiv njega vodi hajka i smatra da je on čovjek koji je došao ovdje da rasvijetli cijeli događaj. Nije nikoga spominjao imenom iz Crne Gore i nije govorio o političkim partijama“, kazao je Petrović.

Advokat osumnjičene Branke Milić, Miodrag Bojanić, nije htio da da bilo kakvu ocjenu današnjeg iskaza zbog tajnosti postupka.

Mandić i Knežević nijesu prisustvovali

Funkcioneri Fronta iskoristili su zakonsko pravo da kao stranka u postupku ne moraju da prisustvuju saslušanju svjedoka saradnika.

Mandić i Knežević iskoristili zakonsko pravo i ne prisustvuju saslušanju (Foto: rtcg.me)

Saslušanje je počelo nakon što je odbijen zahtjev Kneževića koji je tražio odgađanje dok se ne upozna sa spisima predmeta.

Mandić i Knežević se naredbom o proširenju istrage terete da su bili dio logističke mreže, čiji zadatak je bio da nasilno svrgnu vlast.

Prema ranijim najavama, Sinđelić će pojasniti okolnosti sastanaka sa dvojicom ruskih državljana, koji se sumnjiče da su bili na čelu kriminalne organizacije koja je imala cilj da izazove krvoproliće i nasilno preuzme vlast u Crnoj Gori.

Sinđelić bi trebalo danas da govori o sastanku sa Eduardom Šišmakovim u Moskvi, kada mu je ovaj agent GRU-a platio avionsku kartu da dođe u glavni grad Rusije da se dogovore o djelovanju uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Tada mu je, kako je Sinđelić već saopštio tužiocu, Šišmakov – koji je kasnije u Srbiju doputovao koristeći legalan ruski pasoš na ime Eduard Širokov – dao 200.000 eura kako bi tim novcem platio dolazak što više ljudi u Podgoricu i tim sredstvima kupio oružje i opremu za djelovanje terorističkih grupa.

Knežević pisao Stankoviću

Knežević je danas zatražio od vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića da “otkloni nezakonito postupanje” specijalnih tužilaca Milivoja Katnića i Saše Čadenovića u postupku koji se protiv njega vodi u aferi “državni udar”.

Kako je za portal Antene M saopštio Knežević, u pritužbi je nabrojao navodne nezakonitosti na njegovu štetu, a nije jasno da li će dobrovoljno učestvovati u daljem postupku dok se njegova pritužba ne riješi.

Knežević piše da je 7. marta ove godine SDT donijelo naredbu o proširenju istrage protiv njega zbog stvaranja kriminalne organizacije a da je naredbu kojom započinje krivični postupak protiv njega primio 14. marta.

On je naveo da se odazvao pozivu tužioca u montiranom političkom procesu, bez obzira što je prethodno na saslušanjima kao osumnjičeni 20. februara i 3. marta specijalnom tužiocu saopštio da nema nikakve veze sa licima koja se pominju u toj istrazi i radnjama za koje se tereti”.

Knežević je 15. marta podnio zahtjev za uvid u spise predmeta radi upoznavanja sa dokazima i pripreme odbrane.

“Istog dana pozvao me je u svoju kancelariju Specijalni tužilac Saša Čađenović i rekao mi da nemam pravo na uvid u sve spise predmeta, već da ću dobiti samo kopiju spisa dokaza koji se odnose na mene. Pri tome je u službenoj zabilješci od 15. 3. 2017. neistinito konstatovao da mi je omogućen uvid u spise predmeta“, navodi se u pritužbi.

Knežević je u pritužbi Stankoviću napisao da je “nakon pregleda fotokopija utvrdio da nijedan dokument ne predstavlja bilo kakav dokaz koji bi ukazivao na osnovanu sumnju da sam izvršio krivično djelo za koje se teretim u naredbi o proširenju istrage.“

Zbog toga se Knežević, kako saopštava, 16. marta pismeno obratio SDT i tražio da mu se omogući uvid u spise predmeta i da ga obavijeste da li u spisima postoji bilo koji dokaz koji se odnosi na njega, ali “da ga specijalni tužilac potpuno ignoriše.“

“U tom slučaju, svako moje pozivanje da prisustvujem istražnim radnjama koje tužilac sprovodi obesmišljeno je i predstavlja fingiranje poštovanja prava na odbranu od strane tužioca. Za danas je u specijalnom tužilaštvu ponovo zakazano saslušanje svjedoka saradnika Aleksandra Sinđelića“, dodaje se u pritužbi.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!