Zbog hladnokrvnih likvidacija „škaljaraca“ i „kavača“ Crna Gora u Evropi PRVA PO BROJU UBISTAVA

Veliki broj ubistava i organizovanih likvidacija u Crnoj Gori privuklo je pažnju nekoliko stranih medija koji su izveštavali o krvavom ratu crnogorskih klanova.

Foto: RAS / RAS Srbija

Na portalu inteligencefusion.co.uk konstatovano je da Crna Gora u odnosu na broj stanovnika ima izrazito visoku stopu ubistava, podsećajući da je samo tokom 2016. godine 12 osoba ubijeno u obračunu dva kotorska kriminalna klana.

Da situacija bude još mračnija čini podatak da su tokom poslednje tri godine u obračunu klanova stradale 24 osobe!

Podaci pokazuju da je Crna Gora u odnosu na broj stanovnika prva zemlja u Evropi po broju ubistava koja su počinjena oružjem, piše crnogorski portal CdM.

Izveštavajući o zemljama čiji građani imaju najviše oružja, prvo mesto u Evropi dodeljeno je upravo Crnoj Gori.

U izveštavanju stranih medija navedeno je da se broj ubistava u Crnoj Gori ove godine nije smanjio. Oni su naveli i da su ubistva počinjena u ratu kotorskih klanova izvršena na najmonstruozniji način, javlja portal CDM.

Foto: RAS Srbija

– Kriminalni klanovi nemaju milosti prema žrtvama, pa ubijaju i mlađe momke i starije ljude, napadaju porodice, a dešavale su se i tragedije u kojima su živote u jednom događaju gubile po dve osobe – navodi se u izveštajima o bezbednosnom stanju u Crnoj Gori.

Kriminolog: Strani mediji su izneli samo činjenice

Kriminolog Velimir Rakočević kazao je da su inostrani mediji u svojim izveštajima izneli ono što je, nažalost, već godinama činjenica.

– Na maloj teritoriji, na kojoj živi nešto više od 600.000 stanovnika, ovaj broj ubistava zaista je veliki. Posebno je alarmantan podatak o broju ubistava koja su počinjena iz vatrenog oružja. Naime, ubistva iz vatrenog oružja nisu samo karakteristična u obračunu klanova, već i prilikom izvršenja drugih ubistava – rekao je Rakočević.

Najveći problem, ukazuje on, jeste veliki broj komada oružja u ilegalnom posedu.

– Zakonski propisi su veoma rigorozni kada je u pitanju dobijanje dozvola za posedovanje pištolja. Zbog toga gotovo da nema krivičnog dela koje je izvršeno uz upotrebu oružja. Posebno kada su u pitanju obračuni organizovanih kriminalnih grupa. Svaka likvidacija počinjena je iz vatrenog oružja – naveo je Rakočević.

Foto: RAS Srbija, Hapšenje članova škaljarskog klana u Beogradu

Sa ovim problemom, smatra on, moguće je izboriti se u nekoj meri, ali je potrebno veliko ulaganje.

Rat klanova odneo 24 života

Rat dva najjača kriminalna crnogorska klana, „kavačkog” i „škaljarskog”, u prethodne skoro tri godine odneo je 24 života. Policija proverava da li su još neke likvidacije u Crnoj Gori, ali i u zemljama regiona, posledice sukoba dve kriminalne grupe iz Kotora. Osim u Crnoj Gori, ti klanovi su vršili likvidacije suparnika i u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Foto: RAS Srbija, Pripadnici Kavačkog klana

Prema dosadašnjim istražnim radnjama, policija je sigurna da su u ratu „kavčana” i „škaljaraca” stradali: Goran Radoman, Saša Marković, Goran i Radomir Đuričković, Ivan Lopičić, Srđan Vlahović, Goran Dučić, Goran Biskupović, Miloš Bošnjak, Dalibor Đurić, Đorđe Boreta, Dragan Zečević, Đorđe Sekulović, Radovan Matović Rakela, Ivan Nedović, Niko Roganović, Boško Božović, Milan Peković, Goran Lenac, Aleksandar Stanković i Petar Damjanović.

Takođe, nije isključena ni sumnja da je Božidar Cicmil, koji je pre dve godine likvidiran u Mostaru, takođe žrtva ovog rata, kao i Vlastimir Milošević, koji je ubijen u Beogradu.

Ispituje se da li je i Pljevljak Miloje Vojinović, koji je ubijen u bombaškom napadu u blizini Krivog mosta u Podgorici, žrtva ovog sukoba.

VIDEO: Hapšenje „škaljaraca“ u Novom Beogradu

Izvor: Blic.rs

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!