Američki producenti bi snimali u CG

#MargaretEnUehara #JankoLjumović

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Margaret En Uehara, saopštila je da su američki producenti iskazali potencijalno interesovanje da snime filmove u Crnoj Gori.

SAD važan partner Crnoj Gori: Uehara i Ljumović (Foto: Ministarstvo kulture)

Uehara je danas razgovarala sa ministrom kulture, Jankom Ljumovićem na Cetinju. Ona je tom prilikom pozdravila i nedavno osnivanje Filmskog centra i navela da su američki producenti već iskazali potencijalno interesovanje da snime filmove u Crnoj Gori.

Sa druge strane, Ljumović je rekao da su Sjedinjene Američke Države važan partner i podrška Crnoj Gori. On se zahvalio na mnogobrojnim aktivnostima Ambasade SAD u Podgorici, a posebno je istaknuta važnost Fonda američkog ambasadora, u okviru kojeg su obezbijeđena sredstva za nekoliko važnih projekata obnove i očuvanja našeg jedinstvenog kulturnog nasljeđa.

„Projekat koji se trenutno realizuje posredstvom ovog Fonda je restauracija Mlina Ivana Crnojevića na Cetinju, čime će još jedno važno kulturno dobro u Crnoj Gori biti obnovljeno“, rekao je ministar Ljumović.

Uehara je, sa druge strane, istakla da je Ambasada SAD spremna da podrži još aktivnosti u Crnoj Gori, posebno imajući u vidu značaj kulture i kulturne baštine za razvoj turizma i pozicioniranje Crne Gore kao turističke destinacije.

„Sagovornici su se saglasili da je, pored ulaganja u obnovu kulturnog nasljeđa Crne Gore važno kulturu približiti i učiniti dostupnom mlađoj populaciji. Ministarstvo kulture je do sada uradilo mnogo u tom pravcu i planira da nastavi sa realizacijom kulturnih politika i programa namjenjenih mladima“, istakao je Ljumović, koji je tokom Ministar tokom razgovora upoznao Ueharu sa prioritetima u radu Ministarstva kulture i najznačajnijim planovima za 2017. godinu.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!