Begić, Likhopoi i Tretjakov nastupili na Cetinju

Koncert tri vrsna umjetnika Viktora Tretjakova, Natalije Likhopoi iz Rusije i Mirana Begića iz Crne Gore, koji su nastupili zajedno sa orkestrom “Turskoy” pod dirigentom Mustafom Mehmandarovim, održan je sinoć na Cetinju u okviru festivala Espressivo.

(foto: RCG)Foto: (foto: RCG)

Na repertoaru su bila djela Sibeliusa, Baha, Šestakoviča kao i kompozitora iz turkijskih zemalja Garajeva, Kalmamedova, Dauletkereja i Erkina, a publika u prepunoj dvorani Vladinog doma bila je u prilici da čuje i svjetsku premijeru djela „Divertimento“ našeg kompozitora Milivoja Pićurića, koja je inspirisana nematerijalnom kulturnom baštinom Crne Gore.

Violinista Miran Begić koji je i umjetnički direktor „Espressiva“ nije krio zadovoljstvo, a za Radio Crne Gore je kazao da ga posebno raduje što je na repertuaru bilo prvo izvođenje kompozicije za gudače Milivoja Pićurića.

„Nije baš često da se u Crnoj Gori dešavaju nove kompozicije umjetničke muzike i mogu reći da sam presrećan što je Milijvoje napisao tako lijepu i umješnu kompoziciju. Moje mišljenje dijele i kolege iz orkestra i dirigent koji su kazali da je ova kompozicija vrlo dobro napisana i da je sa dobrim ritmovima“, kazao je Begić, naglasivši da je posebna čast ali i dostignuće „Espresiva“ to što je na koncertu nastupao jedan od najvećih violinista svih vremena Viktor Tretjakov.

„Riječ je o umjetniku koji posjeduje jedno nevjerovatno iskustvo tako da od njega možete samo da naučite i da budete bolji. U večerašnjem načinu izvođenju Bahovog koncerta za dvije violine i za mene kao izvođača ali i za publiku, bilo je nešto novo… Čuli smo i Nataliju Likhopoi koja je sa Tretjakovim izvodila Šostakovičevih pet melodija za violinu i klavir odnosno u ovoj varijanti, transkripcije za kamerni gudački orkestar, koje su predivne, tako da možemo reći da je ovo repertoar koji je apsolutno utemeljen i koji predstavlja bazu kamernog muziciranja za bilo koji orkestar i naravno soliste“, rekao je on.

Festival će biti nastavljen 6. avgusta kada će u Vladinom domu sa početkom u 21. sat biti održan koncert na kom će svirati Aleksandar i Ivan Rudin iz Rusije kao i naš Miran Begić.

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!