Beogradska slikarka Teodora Stojanović: Životnu borbu i snagu prenosim na platno

 

Beogradska slikarka Teodora Stojanović otvoriće u srijedu samostalnu izložbu “Život iluzija ili stvarnost“ u Modernoj galeriji u Budvi, a ljubitelji umjetnosti biće u prilici da vide 60 slika. U susret izložbi sa Stojanović popričali smo  o dosadašnjem stvaralaštvu, gdje pronalazi inspiraciju i o budućim planovima.

Teodora Stojanović

Oskar Vajld je rekao “umjetničko djelo je jedinstveni rezultat jedinstvenog temperamenta“. Koliko se na osnovu vaših slika može zaključiti o vašem karakteru ili raspoloženju?

Slika je trag i pečat, ona je jedan nov univerzum u malom satkan od svega onoga što formira stvaraoca. One su preslika stavova razmišljanja, duha umjetnika koji ih sačinjava. Moje slike ne govore o radosti življenja i ne slave život radi života samog. One predstavljaju borbenost i snagu. Kao osoba sam vrlo borbena i smatram da je sve moguće, bez obzira na ograničavajuće okolnosti i teškoće. Život nije dar i ne smatram da na njemu treba da budemo bilo kome ili čemu zahvalni, ali ga moramo živjeti, a ne samo proživjeti, kad smo već stvoreni. To znači da živimo svoju svrhu i preduzimamo sve korake koji su neophodni za ostvarenje sopstvenih ciljeva. Da ništa ne čekamo već da smo aktivni.

Koji su dominantni motivi na vašim slikama?

Moje slike govore o životu, propadljivoj ljudskoj prirodi i zgražavanju nad istom. Na njima su predstave ljudi koji se bore sa raznim nedaćama, koji su pretrpjeli razne gubitke i nesreće koje čovjeka mogu zadesiti(ratove, stradanja, bolesti…). Slikam ljude vrijedne divljenja za koje ne postoje granice, koji su hrabri, borbeni, koji ne posustaju bez obzira na sve, koji su jaki duhom, uzdigli su se iznad tjelesnog. Život je neprekidna borba duha i tijela, borba sa drugim ljudima i sa nevoljama koje su uzrokovane raznim okolnostima.

Kažu da umjetnici vide svijet na svoj način i iz tog svijeta izvlače ono što njih kao umjetnike interesuje i to vraćaju na platno transformisano kroz neku svoju prizmu. Da li je i kod Vas tako?

Mislim da svako ljudsko biće posmatra svijet na drugi način bilo da su to umjetnici ili ne. Način posmatranja svijeta je nešto što je proizvod skupa okolnosti u kojima smo formirani kao ličnosti. U to su uključene sve naše navike, uvjerenja, spoljašnje okolnosti, sve ono što je na nas u djetinjstvu izvršilo uticaj i fomiralo nas. Po svojim shvatanjima sam relativista i smatram da je svaki ugao posmatranja ispravan, da nema neke apsolutne istine ili je bar mi ,sve dok smo u ovom tijelu, ne možemo saznati. Umjetnik, za razliku od drugih ljudi, zahvaljujući svojoj sposobnosti talentu to prenosi u svoju formu izražavanja, izdvajajući neki segment koji na njega ostavlja najjači utisak. Tako se ja najviše bavim ljudskom patnjom kao nečim što me najviše pogađa.

Gdje pronalazite inspiraciju?

U svijetu koji posmatram, proživljavam, u raznim situacijama, u emocijama koje mi taj svijet stvara.

Kako bi ste opisali lični stil u slikarstvu?

Ne bih se svrstavala ni u jedan pravac, ali ako bi trebalo rekla bih da pripadam nekom apstrahovanom realizmu.

U budvanskoj Modernoj galeriji otvorićete samostalnu izložbu “Život iluzija ili stvarnost“. Koji je glavni fokus radova koji će biti izloženi?

Ovom izložbom želim da predstavim i približim svoje stvaralaštvo u toku poslednje dvije godine. Prošla godina je protekla u mnoštvu izložbi i takmičenja na raznim međunarodnim konkursima, obilježena sa dosta uspjeha, ali u svemu tome nijesam uspijevala da postignem da sva dijela saberem na jedno mjesto i predstavim publici kao jednu celinu, tako da je ovo sjajna prilika da to učinim. Na izložbi će biti predstavljeno 60 slika.

Koja su vaša očekivanja od izložbe?

Konekcija umjetničkog djela i posmatrača, jer je to veoma bitno kada je slikarstvo u pitanju. Slike svojom snagom mogu prodrmati svakoga i da se svako, ako se udubi, može naći skriveni dio sebe u njima.

Koji grad u svijetu je centar umjetnosti i najbolja platforma za njeno razvijanje?
Dosta sam proputovala tokom protekle godine,ali ipak ne mogu dati konkretan odgovor na to pitanje. Mislim da se u nekoj zemlji treba malo duži period zadržati da bi se sa sigurnošću moglo reći ta zemlja je sad najbolja za umjetnički razvoj. Gdje god živeli, ako ne znamo da se izborimo, ako posustajemo na preprekama i nemamo dovoljno volje i želje nećemo postići ništa pa makar ta zemlja bila najprogresivnija i pružala mnoštvo mogućnosti.

Koji su dalji profesionalni planovi?

Konkurišem i radim konstantno, a nove mogućnosti se stvaraju kroz to i grade dalji planovi. Svaka nova izložba je kockica koja doprinosi sklapanju cjeline i ostvarenju cilja. Za sada u najavi su dvije međunarodne izložbe. Jedna koja će biti otvorena 23. juna, to je Internacionalna Uneskova izložba koju organizuje Associacione internacionale u Italiji sa tematikom o ljudskim pravima, na kojoj učestvujem sa jednim radom. Druga je u Haegeumgang muzeju u Koreji gdje takođe učestvujem sa jednim radom. U najavi je još jedna samostalna izložba koja će biti u Beogradu u kući Đure Jakšića u oktobru.

Razgovarala: Milanka Ćorović

Članci/Kolumne – Milanka Ćorović http://crna.gora.me/author/mila/

 

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar