CG i Izrael nastavljaju saradnju u oblasti kulture

Crna Gora i država Izrael su zajendički realizovale značajan broj projekata, ali bi u narednom periodu trebalo raditi na intenziviranju saradnje između institucija kulture dvije zemlje, saglasni su ministar kulture Aleksandar Bogdanović i NJ.E. Alona Fišer Kam, ambasadorka Države Izrael u Crnoj Gori.

.Foto: .

Bogdanović i Fišer Kam razgovarali su danas na Cetinju o saradnji u oblasti kulture između dvije države i mogućnostima za njeno osnaživanje.

„Sagovornici su istakli da su dvije zemlje zajednički realizovale značajan broj projekata, ali da bi u narednom periodu trebalo raditi na intenziviranju saradnje između institucija kulture“, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Kako dodaju, posebno je naglašena implementacija Programa saradnje u oblasti kulture koji je prošle godine potpisan između Ministarstva kulture Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova Države Izrael, za period 2017-2020, u okviru kojeg se očekuje realizacija projekata u svim oblastima kulturno-umjetničkog stvaralaštva i kulturne baštine.

„Ministar Bogdanović i ambasadorka Fišer Kam su takođe razgovarali o arheološkim istraživanjima na lokalitetu Duklja, u okviru kojeg postoji interesovanje za saradnju arheologa iz Izraela sa Centrom za konzervaciju i arheologiju Crne Gore. Istovremeno, naglašena je mogućnost boravka crnogorskih arheologa u Izraelu, u cilju razmjene iskustava i unaprjeđenja profesionalnih vještina“, kazali su iz ministarstva.

U oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, dodaju, posebno je apostrofiran značaj dosadašnje saradnje u oblasti pozorišta, kao i intenziviranje zajedničkih aktivnosti u oblasti filma i muzike.

„Zaključeno je da će u narednom periodu biti uloženi dodatni napori u cilju realizacije što većeg broja uspješnih projekata iz oblasti kulture“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!