CG za snažniju saradnju sa Švedskom

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i ambasador Švedske NJ.E. Jan Lundin razgovarali su o saradnji u oblastima kulturne baštine i kulturno-umjetničkog stvaralaštva.

.

Bogdanović je istakao da je primjer dobre saradnje izložba savremenog nordijskog stakla „Dodir stakla“ koja je tokom prethodne godine predstavljena u Biljardi na Cetinju.

Ministar je naglasio da je Ministarstvo kulture zainteresovano da i u narednom periodu, u saradnji sa Ambasadom Švedske Crnoj Gori predstavi jedan segment stvaralaštva te bogate zemlje.

Bogdanović i Lundin razgovarali su i o medijskom zakonodavstvu u Crnoj Gori.

„Ministar je upoznao sagovornika sa izmjenama koje su planirane u ovoj godini, ali i istakao da je crnogorski medijski okvir baziran na principima slobode izražavanja, medijskog pluralizma, nezavisne regulacije i samoregulacije“, navodi se u saopštenju.

Lundin je naveo kako iskustva Švedske u toj oblasti mogu biti od koristi Crnoj Gori.

Kako dodaju iz ministarstva, bilo je riječi i o planovima za posjetu ministarke kulture Švedske Alis Bah Kunke Crnoj Gori, koja je predložena tokom susreta dva ministra na marginama ministarske konferencije u Davosu, u januaru ove godine.

„Sagovornici su zaključili da bi ova posjeta bila odlična prilika da se preciziraju modeli saradnje i napravi plan aktivnosti za naredni period, s obzirom na to da su ministri ranije razgovarali o razmjeni stručnjaka u oblasti tradicionalnih zanata i mogućnostima za intenzivniju saradnju kroz mrežu ‘Kulturna baština bez granica'“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!