CNP utiče na kvarenje ukusa

#Cnp #DraganKoprivica

Crnogorsko narodno pozorište (CNP) odavno nema uspješnih premijera, a nacionalni teatar svojom programskom politikom, i onim što priređuje na svojoj sceni u posljednje vrijeme zaista utiče na kvarenje ukusa ne samo omladine, nego i odraslih, ocijenio je profesor Dragan Koprivica.

„Živio kralj – CNP je mrtav. Naslov ovog defetističkog, ali realnog prikaza o tekućim dometima našeg Nacionalnog teatra može u njegoševskom maniru glasiti i ‘CNP nam snom mrtvijem spava’. Jer činjenica je – kralj je već odavno go, mada mu taj muštuluk, kao i u staroj pripovijesti, još niko neće da uhvati, pa kolektivno prećutkivanje i dalje traje iz tzv. viših razloga“, saopštio je Koprivica.

On je, u osvrtu na programsku politiku i kvalitet repertoara CNP-a, ocijenio da Nacionalni teatar „svojom programskom politikom, i onim što priređuje na svojoj sceni gledaocima u posljednje vrijeme, zaista utiče na kvarenje ukusa ne samo omladine, nego i odraslih“.

„Kao što sirotinja raja kliče ‘Hljeba, hljeba, gospodaru..!’, tako i siroti gledaoci u sebi mogu vapiti: ‘Dobrih predstava, predstava, CNP..!’. I zaista, uspješnih premijera nema već odavno, nego uz kisjele osmijehe i isforsirane aplauze publike dolazi do javnog fijaska novijeg repertoara. Zatvorivši se u kulu od slonove kosti, sračunato dalek od savremenih, kritičkih čitanja naše svakodnevice i aktuelnih tema, istovremeno dalek i od savremenog gledaoca, povlašćen od vlasti do samozaborava šta mu je svrha, naš Nacionalni teatar tako proizvodi uglavnom dosadne i prevaziđene predstave, koje muče i gledaoce i glumce“, rekao je Koprivica.

CNP, kako je rekao, ima dramski ansambl, koji može da odigra sve. Koprivica, međutim, navodi da su „stalni angažmani zamorenih i bezidejnih reditelja, koji nalaze periodično uhljebljenje u ovoj kući, doveli do toga da publika sa sartrovskom mučninom prati dosadna scenska zbivanja“.

„Tako se otaljavaju nimalo jeftini dramski projekti na nedozvoljeno nekreativan način, uz već viđene stereotipe koji više nikog ne uzbuđuju. Valjda reditelji sa strane vjeruju da će crnogorska publika nekritički objeručke prihvatiti sve što joj se servira, a to je velika zabluda. Tako bi i jednu od predstava koja je zamorila i glumce i publiku u posljednje vrijeme, umjesto ‘Učene žene’, radi autentičnosti utiska s predstave, prije trebalo nazvati ‘Mučene žene’. A tu je i namučena i izmorena publika, koja izdržava do kraja, igrajući i sama završni, herojski čin izdržljivosti po sistemu ‘Ko preživi – pričaće'“, rekao je Koprivica.

Vjerujući da u CNP-u postoji Komisija, koja bi trebalo da prihvati ili ne prihvati svaku predstavu ponaosob, Koprivica je rekao da bi se prije moglo reći da je u pitanju politika „nezamjeranja prema afirmisanim, a zamorenim rediteljskim imenima, koja svojim dometima i sistemom ‘tezge’ iskazuju nepoštovanje prema našoj publici, jer ona nije ni palanačka ni neznavena“.

„A režimska pozorišna kritika, naravno, mudro ćuti, ili piše hvalospjeve bez osjećaja profesionalne savjesti, pa gledaoci bivaju osuđeni na prustovsko traganje za izgubljenim vremenom u sali CNP-a. I iščekuju krajeve predstava kao brodolomnici kopno na vidiku. Zaista je mučno kad u našem najuglednijem pozorišnom zdanju publika gleda na sat, dosađuje se, ili njen režimski dio glumi oduševljenje samo zato što sve što je uz podršku vlasti mora biti već unaprijed najbolje“, istakao je on.

Koprivica smatra da zatvaranje očiju pred osjekom kvaliteta u CNP-u već i predugo traje.

„Zato bi se Uprava konačno morala zahvaliti redovnim abonentima, rediteljima, koji svojom nekreativnošću maltretiraju odlične glumce ansambla, i guše njihov talenat. Posebno jeftinim mizanscenom bez novih scenskih čitanja uz već viđena rediteljska jalova rješenja. Ako se ovako nastavi s programskom politikom Nacionalnog teatra, gledaoci mogu bacati bukete na scenu, ali teatru ruže neće cvjetati. CNP je svojim činjenjem, to jest, nečinjenjem, dozvolio i da ga po savremenim čitanjima, hrabrosti, pristupu, programskoj politici, glatko preteknu, čak za klasu, i Gradsko pozorište iz Podgorice predstavom ‘Čuvari tvog poštenja’ (autorski projekat Borisa Liješevića) i Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju predstavom ‘Dokle pogled seže’ u režiji Arpada Šilinga. Tako je ovim predstavama nehotično i očitana lekcija CNP-u uz pitanje ‘Quo vadis?'“, rekao je Koprivica.

Ocijenio je da je CNP postao „mjesto iscrpljujućih scenskih stereotipa, koji više nikog ne uzbuđuju“.

„I, na kraju, da li se nadležni u našem Nacionalnom teatru uopšte i pitaju zašto već duži niz godina na repertoaru nema nijedne naše, kvalitetne crnogorske komedije, upravo one za narod u Narodnom teatru. Ili se oslanjaju na činjenicu da je dovoljna i aktuelna komedija o takozvanom državnom udaru, koja upravo predstavlja teatar uživo s grotesknim likovima predstavnika sudstva i tužilaštva, koji, mora se priznati, uz lažne svjedoke, dobro zasmijavaju građane“, zaključio je Koprivica.
    

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!