Crna Gora u očima kineskog umjetnika

#JankoLjumović #CuiŽivei

Izložba kineskog umjetnika Žanga Runšija „Sve nijanse plave boje Mediterana“ otvorena je u galeriji „Gayo“ u Tivtu.

Kulturna razmjena može biti samo korisna za razvoj odnose dvije zemlje

Izložbu je otvorio ambasador NR Kine u Crnoj Gori Cui Živei.

Ministar kulture Janko Ljumović je rekao da izložba predstavlja još jedan doprinos u sve sadržajnijoj saradnji između Narodne Kine i Crne Gore.

“Jedan od važnijih procesa u toj međudržavnoj saradnji odvija se upravo na polju kulture, na kom se kroz kompleksna umjetnička traganja pokreće dijalog, osnažuju integracioni procesi i podstiče otvorenost“, kazao je Ljumović.

Radovi umjetnika Džanga Runšija, prema njenim riječima, dostojno reprezentuju sve vrijednosti i slikarske parametre post-impresionizma.

“Estetski i likovni vokabular umjetnika energično i samosvojno reflektuje raznorodne elemente svjetlosne i kolorističke posebnosti ovog podneblja. Autorov neposredan i upečatljiv doživljaj crnogorskog ambijenta, podsjeća nas na univerzalne vrijednosti – zajedničke kako za kineski tako i za crnogorski kulturni i sociološki kontekst,” nagasio je Ljumović.

Otvarajući izložbu, Živei je istakao da je umjetnik, stvarajući ovu postavku, “bio izuzetno inspirisan prirodnim ljepotama Crne Gore, plavim morem, nebom i savršenom prirodom. Crna Gora je njemu dana snagu i inspiraciju za stvaralaštvo. To sve osjećamo u bojama koje je koristio na slikama.”

“Između Kine i Crne Gore postoji dugo prijateljstvo. Od obnove nezavisnosti, posebno u posljednje dvije godine postigli smo značajne rezultate u našoj saradnji,” rekao je ambasador.

U tom smislu je posebno naglasio važnost saradnje u obasti kulture.

“Kulturna razmjena može biti samo korisna za razvoj odnose dvije zemlje. Vjerujem da će i ova izložba promovisati naše prijateljstvo,” zaključio je Živei.

Žang Runši je diplomirao slikarstvo na Centralnoj akademiji likovnih umjetnosti u Pekingu. Umjetnički opus ovog slikara izlagan je u Kini, Japanu, Kanadi, Francuskoj. Njegovi radovi bili su izabrani za izložbe u Kineskom nacionalnom muzeju umjetnosti, kao i na Jesenjem salonu u Parizu, te Pekinškom umjetničkom salonu.Dobitnik je brojnih državnih i regionalnih nagrada za svoje izuzetne crteže i slike.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!