Danas je Sveti Trifun – dan ljubavi i vina

Sveti Trifun jedan je od Hristovih velikomučenika koji je postradao za hrišćansku vjeru. Srpska pravoslavna crkva Svetog Trifuna obilježava 14. februara po novom, odnosno 1. februara po starom kalendaru. Proslavlja se kao „dan ljubavi i vina“.
Rođen je u selu Kampsadi u Frigiji, u vrlo siromašnoj porodici ali veoma pobožan još od malih nogu. Sveti mučenik Trifun, bio je dijete blagočestivih roditelja. Kao dijete vrijeme je provodio čuvajući guske.

Crkva

Darovan od Boga darom čudotvorstva i isceljenja. Za vrijeme svog života iscijelio je mnoge bolesnike, istjerivao demone iz mnogih ljudi i pomogao mnogima koji su mu se obraćali za pomoć. Za vrijeme vladavine cara Gordija rimskim carstvom, proslavio se izlečivši carevu kćerku Gordijanu.

Gordijana se teško razboljela i poremetila sa umom. Mnogi ljekari pokušali su da je izliječe ali bezuspješno. Kada se zli duh javio iz djevojke, rekao je da ga iz nje ne može istjerati niko drugi, nego jedino čovjek po imenu Trifun. Čuvši to, car je pozvao sve ljude sa ovim imenom iz carstva. Niko nije uspio da je izliječi. Kada je došao red na mladog Trifuna, on je iscijelio Gordijanu. Car Gordije bogato je nagradio Trifuna. Svo bogatstvo mladić je na povratku podijelio siromašnima i nastavio da čuva guske. Nakon isceljenjem mnogi primiše hrišćansku vjeru.

Kada je na rimski prijesto došao car Dekije, počeli su progoni hrišćana, stradanje i mučenje. Kako nije željeo da se odrekne Hrista i svoje vjere, sveti Trifun je svirepo mučen i proganjan. Pogubljen je od strane cara 250. godine. Sahranjen je u Kampsadi gde je i rođen.
Svetog Trifuna slave mnogobrojni esnafi, vinogradari i mehandžije.

Vjerovanja i običaji

Na ovaj dan vinogradari izlaze u vinograd da orežu barem jedan čokot vinove loze i poliju ga vinom. Vjeruje se da će grožđe tako dobro roditi.
Ako na svetog Trifuna pada kiša, rodiće uspješno šljiva i biće rodna godina.
Ukoliko dan bude vedar, godina će biti sušna i nerodna.
Jedno od vjerovanja u narodu je, da sa ovim danom stiže proljeće, da se budi priroda i najuzvišenije osjećanje kod ljudi,LJUBAV.
U selima Šumadije slave se kao zavjetan dan, jer se smatra da on štiti sela od grada i poplave. U Popovom polju niko ne radi teže poslove.

Prema vjerovanju, Sveti Trifun je čuvar bilja i štiti ga raznih štetočina. Obično se njemu mole da sačuva njive i vinograde od skakavaca, gusjenica i drugih insekata.

Izvor: Istorija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!