„Dobra voda“ danas na talasima RCG

Premijera poetske radio drame „Dobra voda“ po stihovima Ćamila Sijarića, a u režiji Mirsada Rastodera, biće emitovana danas na Radiju Crne Gore (RCG) u 16 sati.

.

Poetska drama po stihovima Ćamila Sijarića urađena je u formi razgovora nekolicine planinara, koji su se, radi predaha, zatekli pored izvora Dobra voda. Inspirisani zatečenom ljepotom, spontano se poigravaju poznatim im stihovima i kroz njih otkrivaju simfoniju života, jezika i mudrosti, koja blista savršenom jednostavnošću. Pored Dobre vode okupili su se dobri ljudi i svjedoče o spoju kulturnih tradicija, čovječnosti, ljubavi i plemenitih osjećanja, sve u slavu života. Pokušali smo da bar dio te Sijarićeve poetske magije pretočimo u inspirativne zvučne slike.

„Radeći ovu poetsku dramu i mi smo pokušali, dječije iskreno, da uđemo u metafizičku bajku Sijarićeve poetike. Svi učesnici, a posebno ton majstor i muzička urednica, uložili su maksimum profesionalnih sposobnosti i emocija da rediteljska imaginacija dobije neophodno pokriće u ovoj harmoniji zvuka i poetike. Ako gdje začujete Sijarićev glas, poruku neku kao sa neba, ili sretnete čobanicu Njegosavu, ne čudite se – nijeste se prevarili. U prirodi je sve moguće pustite li svoje misli da se roje i lepršaju“, kazao je Rastoder.

Foto: RTCG

Uloge u radio drami: Ismet Šljuka, Izet Mulabegović, Marija Đurić, Emir Ćatović, Mirza Luboder, Vule Marković, Slađana Bubanja, Miodrag Bubreško, Slavenka Makočević i Omar Bajramspahić.

Epizodni glasovi: Ćamil Sijarić*, Njegosava Todorović, Sveto Savić, Hana Rastoder i Ljiljana Bojović. Gitarista: Bernad Begović

Ton majstor: Jovica Trajkovski Muzička urednica: Nada Vučinić Dramaturškinja: Ana Ćetković Stručni konsultant: Faruk Dizdarević

Mirsad Rastoder (Radmanci, Bihor, 1957) završio gimnaziju u Ivangradu, Pravni fakultet u Podgorici. Profesionalni je novinar Radija Crne Gore od 1985. Uređivao je brojne emisije, bio urednik programa i dva puta nagrađen godišnjim priznanjima za novinarstvo u RTCG. U ranoj mladosti i tokom studija bavio se pozorištem kao glumac i reditelj Dramske scene „Rifat Burdžović Tršo“ i alternativnog pozorišta DODEST. Autor je satirične radio igre „Ministar hrče, a narodu mrče“(1990) i audio scenskog i tv performansa „Čekajući fatihu“(2003). Režirao je radio reportaže „Ribarska fešta“ (prvonagrađena na Regionalnom festivalu radija Neum 2007) i „Splavarenje Tarom“ (Tuzla 2008). Režirao je radio dramu „Ništa nije isto“ (scenario Nada Bukilić, 2017). U saradnji sa kolegama Kulturno-umjetnikog programa RCG zalaže se za afirmaciju i kontinuitet produkcije radiofonskih ostvarenja.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!