„Dokle pogled seže“ na Bijenalu

#ZetskiDom #Cnp

Kraljevsko pozorište Zetski dom, sjutra, 12. oktobra u 20 sati gostuje na Bijenalu crnogorskog teatra u Crnogorskom narodnom pozorištu sa predstavom „Dokle pogled seže“ koju po autorskom tekstu režira vodeći mađarski i evropski reditelj Arpad Šiling.

.

Dramaturški tim predstave čine: Bence Biro, Kata Đarmati, asistent reditelja je Mirko Radonjić, muziku potpisuje Nina Perović.

U predstavi igraju Varja Đukić, Srđan Grahovac, Nada Vukčević, Dušan Kovačević, Zoran Vujović, Dejan Đonović, Jelena Simić i Aleksandar Gavranić.

„Komad potpuno drugačiji od uobičajenog, prevashodno zbog načina na koji je nastao, najprije tekst, a onda i sam proces rada sa glumcima. Prije uobličavanja prvih ideja dramaturzi su boravili u Crnoj Gori kako bi čuli priče o našoj stvarnosti , najturbulentnijim temama u zemlji. To je učinjeno kroz razgovor sa umjetnicima, psiholozima, sociolozima , istoričarima, nevladinim sektorom. Sa te pozicije , prepoznate su teme koje ćemo vidjeti u predstavi – tranzicija, nezaposlenost, politička korupcija, ogromni i pregaženi ideali, pitanje: ostati ili otići. Tokom improvizacija sa glumcima, Arpad Šiling je uz njihove komentare do kraja uobličio tekst“, navodi se u saopštenju Zetskog doma.

Projekat se, kako dodaju, realizuje uz podršku EU Cretive Europe, budući da je Zetski dom dio ovog fonda za projekat „Collective Plays“, kao i za novu strategiju „Zajedništvo i nova kreativna porodica“, čija je ideja vodilja udruživanje i zajedništo, a ima za cilj promociju „polivokalnih“ pozorišnih metoda što podrazumijeva osim zajedničkog rada na stvaranju teksta i povezivanje različitih saradnika iz inostranstva sa našim umjetnicima.

Izvor: Radio Televizija Crne GoreŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!