Dvije nagrade za Univerzitet CG

Univerzitet Crne Gore (UCG) je i ove godine na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja dobio dvije sajamske nagrade, saopšteno je iz te obrazovne institucije.

Foto: ucg.ac.meFoto: Foto: ucg.ac.me

Priznanje Sajma za unaprijeđenje obrazovnog procesa je, kako je saopšteno, dodijeljeno UCG-u kao najstarijoj instituciji visokog obrazovanja u Crnoj Gori, osnovanoj 1974. godine.

To je, kako se dodaje, danas najveća i jedina sveobuhvatna visokoobrazovna ustanova u državi, koju čini 19 fakulteta i dva naučna instituta, sa više od 20 hiljada studenata.

Nagrada za najbolje opremljenu knjigu pripala je Monografiji Katuni kučke planine, urednika Ivana Lakovića, u izdanju Istorijskog instituta Crne Gore i Biotehničkog fakulteta iz 2017. Godine.

„U obrazloženju žirija istaknuto je da ta publikacija predstavlja značajno pomjeranje znanja i količine podataka o katunima i Kučkim planinama uopšte“, kaže se u saopštenju.

Monografija, kako se navodi, predstavlja prvi popis arhitektonskog nasljeđa Kučke planine, sa utvrđivanjem što preciznijeg broja katuna i njihovih lokacija, kao i vrste i stanja objekata unutar njih.

„To je, osim proučavanja dostupne građe, zahtijevalo terenski rad i unaprijed osmišljenu metodologiju za prikupljanje građe i izgradnju široke baze podataka o predmetu istraživanja“, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!