„Espressivo“ од 15. августа на Цетињу

Фестивал класичне музике “Espressivo биће одржан од 15. јула до 10. августа у Владином дому на Цетињу.

.Foto: .

Умјетнички директор фестивала Миран Бегић најавио је за РТЦГ да ће једанаесто издање фестивала почети у недељу 15. јула у 21 сат у свечаној сали “Иван Црнојевић” у Владином дому, а на отварању ће наступити клавирски дуо “Тра Нои” који чине Јелена Вукићевић Вукмировић и Ивана Пешић.

„Током јула љубитеље квалитетне музике очекују још четири концерта па ће тако 19. јула концерт имати свјетски признати педагог и пијаниста Владимир Виардо. Наредни концерт резервисан је за 23. јул када ће наступити “Clazz Quintet” који сачињавају професори у црногорским нижим и средњим музичким школама Бојана Брајовић (гитара), Миланка Никчевић (клавир), Борис Никчевић (флаута), Славен Турусковић (контрабас) и Предраг Лазовић (бубњеви). У наставку програма, 28. јула гост фестивала биће албанска пијанисткиња Силва Скендери, док ће послењи јулски концерт бити одржан 30. јула, и на њему ће своја умијећа представити три врсна умјетника Виктор Третиаков и Наталиа Ликхопои из Русије“, рекао је Бегић.

Нагласио је да ће умјетници наступити заједно са оркестром „Turksoy“ који је платформа младим талентованим студентима конзерваторијума својих земаља чланица.

„Turksoy је организација која постоји од 1992. и од свог оснивања ради на очувању и афирмисању културе туркијских народа и њеној промоцији људима широм свијета, гдје и наступа њихов Међународни камерни оркестар. Исте вечери, догодиће се свјетска премијера фестивалске поруџбенице, композиције “Дивертименто” Миловоја Пићурића, која је инспирисана нематеријалним културним насљеђем Црне Горе“, казао је Бегић за РТЦГ.

Он је указао да ће фестивал бити настављен и у августу, а на првом концерту који је заказан за 6. август наступиће Александер и Иван Рудин из Русије, док ће посљедњи фестивалски концерт бити приређен 10. августа и на њему ће наступити “Нова трио” који чине виолинисткиња Тања Богдановћ, челисткиња Маја Антић Калезић као и пијаниста Олексиј Молчанов. Сви програми ће почињати у 21 час, а улаз је бесплатан.

„Фестивал “Espressivo” је програмски саткан од високих умјетничких домета и његов утицај у посљедњој деценији је примјећен на укупну климу црногорске музичке сцене. Његов значај огледа се и у интеракцији између врхунских црногорских и свјетских умјетника који поред музичког искуства размјењују енергију, идеје и доводи до нових извођења и нових стварања. Поред међународног повезивања, фестивал је управо начин да се још интезивније и квалитетније приступи афирмисању културе и умјетности и упознавање циљних група са савременим умјетничким токовима“, поручио је Бегић.

Фестивал се организије под покровитељством и подршком Министарства културе, Универзитета Црне Горе и Музичке академије, Опшитина Цетиње и Народног музеја Црне Горе.

Милена Станојевић, Радио Црне Горе

Извор: Радио Телевизија Црне Горе

Advertisements
Желите рекламу на Порталу Црна Гора? Јавите нам се!

Желите и Ви да пишете за Црну Гору? Придружите нам се!

Ostavite komentar