Folkloraši iz Evrope na Cetinju

Na prepunoj Ljetnjoj pozornici na Cetinju svečano je otvoren 12. Međunarodni festival folklora „Cetinje 2018“, koji se u organizaciji cetinjskog Kulturno-umjetničkog društva “Njegoš” i ovog puta održava pod okriljem Svjetske organizacije folklornih festivala i tradicionalne umjetnosti (CIOFF) čiji je pokrovitelj UNESKO.

(foto: RCG)Foto: (foto: RCG)

Otvarajući festival gradonačelnik prijestonice Aleksandar Kašćelan poželio je dobrodošlicu gostima iz Turske, Poljske, Češke, Bugarske, Makedonije i Hrvatske naglasivši da je Cetinje oduvijek bilo mjesto sastajanja, gdje se zborilo i pjevalo o slobodi i gdje su se širile ruke da prigrle prijatelja ili da se zaigra Oro.

(foto: RCG)Foto: (foto: RCG)

„Zato se sa posebnom pažnjom moramo ophoditi prema čuvarima nasljeđa i baštinicima tradicije. Mi u Prestonici Cetinje veoma smo ponosni na od vijeka dužu tradiciju Kulturno-umjetničkog društva Njegoš, na pregalaštvo njegovih članova i na, rekao bih, mudrost uprave da znanje o narodnoj igri dijele i da uče od najboljih ansambala iz regiona i svijeta“, kazao je Kašćelan.

(foto: RCG)Foto: (foto: RCG)

Umjetnički program počeo je igrama uz Crne Gore u izvođenju domaćina festivala, cetinjskog folklornog ansambla “Njegoš”, nakon čega su se, svojim tradicionalnim igrama i pjesmama predstavili i gosti: bugarski ansambl narodnih igara i pjesama “Pastrina”, Folklorni ansambl “Denaj” iz Stražnice – Češka, KUD “Mate Balota” iz Hrvatske, Folklorni ansambl “Kočo Racin” iz Kičeva – Makedonija, Pjevački i plesni ansambl “Lani” iz Poznanja – Poljska i Folklorna grupa “Bursa” iz Turske.

(foto: RCG)Foto: (foto: RCG)

Međunarodni festival folklora dio je programa manifestacije “Ljeto u Prestonici”, a održava se pod pokroviteljstvom Prijestonice Cetinje, Turističke organizacije grada i Ministarstva kulture.

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!