GVOZDENOVIĆ: Moj simbol je čovjek iz Gluhog dola, kod mene uvoznih simbola nema (VIDEO)

By Suzana Kapetanović

05gvozdo2

„Kod mene je simbol čovjek i sve ono oko čovjeka, bilo kuća, domaće životinje, to su mji simboli, to je moje selo Gluhi do. Ja nemam drugih, uvoznih simbola i nikad nijesam izmišljao nešto što nisam mogao da vidim u svom selu. Znate, kod nas se kaže, „vidi, ne hoda nego leti“, taj svoj teret s kojim je rođen i s kojim će umrijeti taj čovjek lako nosi, i imaš osjećaj kad hoda kao da lebdi, kao da ne dodiruje zemlju“, kazao je o simbolima na svojim slikama akademski slikar Nikola Gvozdenović Gvozdo, nakon otvaranja izložbe u Modernoj galeriji u Podgorici.

Gvozdenović je rekao da je htio da predstavi te ljude, a skromno je napomenuo da je pitanje koliko je u tome uspio ili nije uspio.

„Srećan sam čovjek i najviše se dičim mojim bivšim studentima, oni su dobri slikari, i četesetak njih su redovni profesori na raznim fakultetima likovne umjetnosti. Imam sreću da se njima divim i nemam potrebe da se nikome drugom divim“, kazao je Gvozdenović.

Izložbu uglednog slikara otvorila je njegova kćer­ka, aka­dem­ska va­jar­ka Ma­ri­ja­na Gvo­zde­no­vić, a istoričarka umjetnosti Petrica Duletić je naglasila da su Gvozdenovićebve slike duboko ukorijenjene u zavičaj sa simbolikom i motivima koji prizivaju vječnost.

Izvor: Analitika

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!