“I kad nas, ovovremenih, nestane, cvjetaće u srcima. U dušama naroda“: Jelena Jovanović Žigon o Kosovu

„To je zaista lijepa vest, ali je meni neprijatno da se hvalim. Ne umijem, jednostavno, ne umijem. Dovoljno je da kažem, hvala.“

Ovako je na veliku nagradu „Bondarčuk“ za životno djelo, koja joj je nedavno stigla iz Rusije, odgovorila Jelena Jovanović Žigon. Gotovo istovremeno, potpisivala je scenario predstave kojom je, u Narodnom pozorištu u Beogradu, obilježena godišnjica pogroma srpskog kosmetskog naroda. Predstavu je režirala njena Ivana, prvakinja pozorišta, a kroz priču nas provela lijepa Jelenina unuka Vana.

Desetine kosovske djece, „Kosovski božuri“, u ovoj predstavi, prenijelo je poruke koje su u večeri 17. marta, pokrenule suze. Prenuli ravnodušne.

– Budućnost pripada djeci – kaže tiho Jelena Jovanović Žigon. – Oni su neopoziva budućnost svijeta. A „Božuri“, mjera ljubavi prema otadžbini. Zavjet. Oni cvjetaju u svako godišnje doba. I kad nas, ovovremenih, nestane, cvetaće u srcima. U dušama naroda. Ko da nam otme Kosovo?!

Učinilo nam se, u trenutku, da ovu ženu koju ljepota ne napušta ni u devetoj deceniji života, na početku razgovora podsjetimo na ne tako davnu zaokruženu misiju koju je potpisala sabranom poezijom, inspirisanom srpskom princezom Simonidom.

– Odavno sam željela da na jednom mjestu okupim sve naše pjesnike, od Rakića, Desanke Maksimović, Petra Kneževića, Mirjane Kovačević, do Moše Odalovića. Suština je u poruci da Srbija progleda, otvori oči, vidi ljepote našeg Kosmeta, Gračanice, kao i brojnih vjekovnih svetinja našeg naroda. To je poruka zbirke o kojoj govorite.

Bila je vanserijska ljepotica savremenog filmskog izraza. Istančanog, bez patetike. Dok je gledamo njena raskošna ljepota očaravala je, prosto.

Radovala se Ivaninim „Kosovskim božurima“. Drhtala nad svojom djecom. Govorila im da je dostojanstvo najuzvišenije, ljudsko. I da je osmeh običnog čovjeka, velika nagrada koju treba zavredjeti.

Izvor: Novosti

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!