Izložba „Cetinje u Prvom svjetskom ratu“

Dokumentarna izložba Državnog arhiva Crne Gore „Cetinje u Prvom svjetskom ratu“ čiji su autori Zorica Plamenac i Aleksandar Berkuljan otvorena je u Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“ na Cetinju.

.Foto: .

Jedan od autora Aleksandar Berkuljan kazao je da ova izložba predstavlja nastavak saradnje sa Državnim arhivom Crne Gore, koja je do sada rezultirala nizom projekata na temu Prvi svjetski rat, počev od postavke „Crnogorska ratna razglednica 1914-1918“, pa preko postavki „Mojkovačka bitka“, „Branitelji Lovćena“ i „Medova“, koje su pratile i odgovarajuće publikacije.

„Večeras, pored izbora dokumenata iz fonda Državnog arhiva koleginice Plamenac, imate priliku da vidite i izbor fotografija iz mog privatnog fonda, koje ću nakon ove izložbe da ustupim Državnom arhivu u znak pažnje za dosadašnju saradnju. Za nekoliko dana slijedi i novi projekat, a riječ je o knjizi koju smo pripremili Tatjana Jović i ja i radi se o zapisima ađutanata kralja Nikole tokom boravka kneževske familije u inostranstvu“, kazao je Berkuljan.

.Foto: .

Direktor Državnog arhiva Crne Gore Saša Tomanović rekao je da se ovom izložbom koja se realizuje u okviru međunarodnog obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata, sa posebnom pažnjom želi ukazati na nepoznate činjenice koje dodatno rasvjetljavaju ovaj važan period istorije Crne.

„Nijesmo smatrali potrebnim da se temom bavimo na klasičan način, niti da prepričavamo dobro znane činjenice i vojne statistike. Umjesto toga odlučili smo se za izbor rijetkih fotografija i arhivske građe, koja se uglavnom odnosi na Cetinje u vrijeme austrougarske okupacije, isključivo u funkciji dodatka ukupnim saznanjima na ovu temu. Ostalo je prepušteno percepciji posjetilaca“, rekao je Tomanović.

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!