Izložba „Jedan dan“- dokumenti posmatranja

#MilenaŽivković

Izložba naziva „Jedan dan“, crnogorske umjetnice Milene Živković, biće otvorena sjutra u 20 sati, u Dvorcu Petrovića na Kruševcu.

Radovi koji će biti izloženi su iz ciklusa „Jedan dan“ i „Svjetlost dana“.

„Polazište rada je dan, tačnije isječak, doba dana, trenutak u jednom danu. Odabir trenutka je intuitivan, nesvjesan i proizilazi iz neslučajne prisutnosti baš tog trenutka u kojem je nastala fotografija“, navela je umjetnica.

Živković sakuplja kadrove, događaje iz svakodnevice koji u sebi, kako kaže, pored naizgled jednostavnog prizora, nose poetiku trenutka, svjetlosti, događaje koji teže da izazovu možda najblaže katarzično osjećanju u svojoj jednostavnosti. Tu posebno misli na seriju fotografija zraka sunca snimljenih na teritoriji Crne Gore iz ciklusa: „Svjetlost dana“.

„Inspirisana konceptualnim umjetnikom Marsel Dišanom, koji je jednom prilikom kad se vratio iz Pariza svom prijatelju poklonio praznu epruvetu, Air de Pariza (vazduh Pariza), počela sam snimati i sakupljati kadrove zraka sunca, smještajući ga u formi kruga radi većeg fokusa i metafizičkog utiska, upisujući u nazivu rada: datum, sat, minut i mjesto u kojem je sniljena fotografija. Igrajući se kontekstom vremena, mjerljivog satnog vremena i vječne sadašnjosti koja je u kontiunumu. Sve ovo odgovorno nazivam svojim pokušajem i potrebom, ukidajući odredjenja kao što su: djelo, stil i pravac“, kaže u umjetnica.

Polje njenog interesovanja je svakodnevica i potreba da stvara, odnosno da transformiše trenutke iz jednog dana u uzvišene scene, poetične i pomalo magične kroz jednostavne prizore iz svakodnevice.

Radovi iz serije

„U procesu sakupljanja i istraživanja naučnika kvantne mehanike, dolazim do saznanja da je magija zapravo neotkrivena fizika, sto me dalje navelo na razvijanje rada i potrebe da postupim u stvaralačkom procesu po poprincipu alhemije. Na taj način oslobađam višak mašte i pokušavam tješiti sebe i ljude oko sebe uz pomoc umjetnickog rada, da li je sustina umjetnickog rada u ideji, realizaciji, kontekstu ili igri postaje nebitno, skup svih navedenih stvari je zapravo igra koja nadilazi sve forme, igra kao manifestaicja zelje za zivotom, tako shvatajući da smrt ne postoji“, navodi Živković.

Ona svojim radovima traži odgovore – Koliko toga može da stane u toku jednog dana? Sličnosti zore i sumraka..? Da li može skoro svaki trenutak i dogadjaj u danu da se transformiše i bude umjetnost? Kako postići visešlojnost djelovanja umjetničkog rada na publiku. Kad rad postaje djelo? Koja je funkcija djelovanja teksta i fotografije, u kojoj relaciji?

Diptisi iz ciklusa radova

„Pored fotografija je tekst koji je produžetak rada, njegova druga polovina. Zapisi koje sam bilježila proteklih godina su u osnovi moja ispovijest, praćena kratkim pričama o tome kako je nastao rad, relaciji rad-tekst je u međusobnoj korelaciji, sta poručujem riječima a šta fotografijom, odgovor je: nijanse višeslojnih istina. Npr: „I kada je noć sunce neprestano sija samo na drugoj strani“. Ovo je opšta naučna činjenica i isto tako poziv za eterično- pozitivistički pristup životu“, pojašnjava Živković.

Dodaje da riječi kojima govori o umjetnosti nijesu uvijek u čvrstoj vezi sa njenim stvaranjem.

„Ponekad jesu smjernice i u službi su zadržavanja utiska kod posmatrača, navodeći ga da ne pokušava tumačiti rad, niti misliti o autoru rada, vec je sve u službi da misi o sebi, o kvantnom skoku u trenutku posmatranjan fotografije i kasnije čitanja teksta. Riječima izoštravam pogled posmatraču i sebi. Ako me nešto inspiriše to je istina, ona skrivena koja mi daje impuls za rad“, kaže Živković.

Milena Živković je diplomirala u klasi profesorice Anke Burić i magistrirala na Fakultetu likovnih umjetnosti (FLU) na Cetinju.

Izlagala je na mnogobrojnim izložbama u zemlji i inostranstvu, član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore (ULCG), jedna je od osnivačica „Žižo“ mural studija, prvog u Crnoj Gori.

Dobitnica je godišnje Nagrade za grafiku FLU Cetinje.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!