Jovan Nikolaidis izdao knjigu na albanskom

Crnogorski pisac, Jovan Nikolaidis, izdao je knjigu „Shqiptarët dhe unë“ (Albanci i ja). Knjigu je izdala prištinska izdavačka kuća KOHA.

Iz katalogaFoto: Iz kataloga

„Prištinski izdavač, KOHA GRUPA najveća je medijska kuća na Kosovu. Njen osnivač i vlasnik je poznati kosovski intelektualac Veton Suroi. Direktor Grupe je Fljaka Suroi“, kazao je Nikolaidis.

„Albanci i ja“, kaže, nesvakidašnja je knjiga.

„Dijelom esejistički zapis, dijelom putopis, dijelom politička (i sociološka) studija, ova knjiga slijedi osnovnu autorovu ideju koju on sam formuliše kao ‘maleni doprinos u razbijanju zabluda koje postoje o Albancima. One su velike, najčešće i zlokobne'“, kazao je Nikolaidis.

Pisac je dobar dio svog života proveo u Sarajevu koji naziva najuzoritijom multikulturalnom sredinom Titove Jugoslavije. Odrastao je u Ulcinju, gdje je naučio albanski jezik.

Nikolaidisov životni put, i životni put njegove porodice saznaćemo dijelom i u ovoj knjizi.
višestruko je i neraskidivo povezan sa Albancima i albanskom kulturom koju Nikolaidis smatra sastavnim dijelom svog identiteta. Svoj identitet pisac doživljava kao more.

„Recimo – ona pučina ispred Ulcinja. Ko će tu crnogorsku vodu odvojiti od albanske, italijanske i hrvatske“, kazao je pisac.

On dodaje da „u vremenu zlokobnih desnih politika koje se ponovo uzdižu na Zapadu dakle u vremenu u kojem se narodi ponovo ograđuju visokim zidovima i bodljikavim žicama, a u tuđoj nevolji vide tek opasnost, knjiga poput ove, koja slijedi vrijednosti, danas poklelog evropskog humanizma, ima naročitu vrijednost.

Knjiga će biti izložena na prištinskom sajmu knjiga „Prishtina 2018“ od 5 do 10 juna.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!