Ličina u Petnjici promovisao knjigu „Dalge“

Pisac i prevodilac Refik Ličina u Petnjici je promovisao knjigu priča “Dalge”, objavljenu u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja. Posebnost autorove proze ogleda se u očuvanju jezika bihorskog kraja, iako decenijama živi i stvara u Švedskoj.

U prvom planu Bihorskog kulturnog ljeta je Festival priča „Zavičajne staze“.

Na njemu autori čiji se opusi i interesovanje vezuju za zavičaj. U središtu njihovih književnih avantura, priče inspisane autentičnim jezikom. Njime pripovijeda i Refik Ličina. Posebnost njegovo pisanja je u tome što kroz jezik Bihora, čuva duh jednog vremena i prostora.

“Bavi se mojim sjećanjima, ono što sam ja zapamtio do 1989. godine. Dakle nekakva moja sjećanja, određene ljude, ličnosti, spomenike kulture i tako dalje, s tim što je to proza, mozaički presjek onog što ja nosim”, kaže Ličina.

Pripovijedanje i prevodilaštvo Ličine crnogorsku književnost čine vrijednom i vidljivom, jer nema mnogo autora, koji njeguju jezik sa kojim su odrasli. Knjiga Dalge, kao i ostala Refikova djela, otkrivaju bogatstvo i kulturološku vrijednost autorove proze.

“Ovu zbirku priča treba uvrstiti u školski program, da mladi osjete taj kolorit u svakom pogledu, jezičkom i stilskom i naravno narativnom”, kaže novinar Mirsad Rastoder.

Petnjica je ovog ljeta po 11. put grad proze. Festival priča Zavičajne staze okupio je blizu 40 autora.

Zamisao da se razmjenjuje regionalna književna i umjetnička saradnja i afirmiše crnogorska kultura, prerasla je u aktuelnu manifestaciju Bihora, čiji se programi održavaju na nekoliko lokacija sve do sredine avgusta.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar