Na CT izložba prilagođena slijepima

#GalerijaDado #NarodniMuzejCrneGore

Specijalizovana izložba prilagođena za slijepa i slabovida lica pod nazivom Prostor, oblik, dodir, biće otvorena u petak, 15. septembra u 19 sati, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti Miodrag Dado Đurić na Cetinju.

.

Izložba Prostor, oblik, dodir projekat je Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, a riječ je o specijalizovanoj izložbi za slijepe i slabovide osobe, koja obuhvata grafike, slike, crteže i skulpture iz tog muzeja i posvećena je umjetničkoj grupi „Prostor – Oblik“, osnovanoj 1975. godine, koja je sedamdesetih godina XX vijeka uvela apstrakciju u bosanskohercegovačku umjetnost.

Izložba je prvi put predstavljena u Muzeju savremene umjetnosti RS povodom obilježavanja 40 godina od osnivanja Grupe i tada je realizovana uz stručnu pomoć i podršku Tiflološkog muzeja u Zagrebu.

Izložbom je obuhvaćeno stvaralaštvo devet autora (Voje Dimitrijevića, Tomislava Dugonjića, Bekira Misirlića, Enesa Mundžića, Nikole Njirića, Edina Numankadića, Ljubomira Perčinlića, Mustafe Skopljaka, Radoslava Tadića), koji su u određenim periodima života djelovali u okviru ove grupe.

Postavka je priređena sa ciljem da se apstraktna umjetnička djela, kao značajna kulturna baština koju čuva Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, predstave u skladu sa novim muzeološkim standardima i to tako da budu pristupačna slijepim i slabovidim osobama.

„Ovakav vid inkluzivne prezentacije muzejskih predmeta omogućen je putem njihovih specijalnih prilagođavanja, pripremljenih namjenski za ovu izložbu, a koja obuhvataju taktilne replike djela umanjenih dimenzija, adaptacije pomoću zvuka i mirisa, kao i originalne primjerke dostupne za dodir. Sve izložene radove prate opisne legende na Brajevom pismu, kao i audio zapisi koji nose biografske podatke o svakom od ovih autora i tumače njihov umjetnički koncept za određena djela. Prateći element izložbe je i katalog sa tekstovima na Brajevom pismu, a koji je svojim dizajnom prilagođen slabovidim osobama“, saopštili su iz Narodnog muzeja.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!