Najstariji pisani odlomak iz Odiseje?

Antička ploča sa 13 urezanih stihova iz Odiseje pronađena u Olimpiji, na Peloponezu i mogla bi da predstavlja najstariji pisani odlomak Homerovog epa ikad otkriven, saopštilo je danas grčko Ministarstvo kulture.

Foto: Beta/APFoto: Foto: Beta/AP

Prema prvim procjenama arheologa, tabla od pečene gline, datira iz trećeg vijeka nove ere, za vrijeme Rimske epohe, navelo je ministarstvo.

Na njoj je napisano 13 stihova iz 14. knjige Odiseje koji opisuju povratak Odiseja na ostrvo Itaku.

„Ukoliko se to datiranje potvrdi, ploča bi mogla da nosi najstariji pisani trag Homerovog djela“, pronađenog u Grčkoj navelo je ministarstvo i dodalo da bi to mogao da bude fantastičan arheološki, književni i istorijski komad.

Ploča je pronađena blizu Olimpije tokom iskopina koje su sprovodile grčke arheološke službe u saradnji sa Njemačkim arheološkim institutom oko ostataka Zevsovog hrama na mjestu koje je kolijevka Olimpijskih igara, na zapadnom Peloponezu, navelo je ministarstvo.

Prvobitno prenošen riječima, ep pripisan Homeru, koji je kako se vjeruje sastavio Ilijadu i Odiseju oko kraja osmog vijeka prije nove ere, zatim je transkribovana prije hrišćanstva na svicima koji su do sada samo u djelovima otkriveni u Egiptu.

Olimpijske igre održavane su u Olimpiji od 776. godine prije nove ere do 393. godine nove ere.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar