Немец: Како читати и вредновати Крлежу

За неке стјегоноша, визионар, Прометеј књижевне ријечи, мит једне културе; за друге, пак, штеточина, прецијењен писац, малограђанска улизица. Опречне је судове изазивао у своје доба, али и данас, више од 37 година након смрти – Мирослав Крлежа.

Foto: pixabay.com

Како га читати и вредновати у својој најновијој збирци есеја и расправа анализира академик Крешимир Немец. И сам је Крлежа, свјестан идеолошко-политичког контекста у којем је стварао, визионарски предвидио оспоравање, раздобље шутње, а онда ће, додао је Крлежа, „можда нетко нешто прочепркати и рећи – станите људи, имали смо пјесника“.

Заиста мислим да је наша мјера просјечност и да сваког ко је великан ми настојимо скресати и свести на једну обичну људску мјеру, каже академик Крешимир Немец. Крлежолошке расправе Гласови из тмине тог књижевнога повјесничара и теоретичара изниман су допринос новом начину читања највећег и идеолошки можда највише контаминираног књижевног опуса.

Циљ је ове књиге заправо показати колико су нам данас потребне праве естетске вриједности, а то значи да ће он у својим културолошким читањима код Крлеже, онкрај идеологије откривати управо оно што припада естетском канону, образлаже рецензенткиња књиге академкиња Дубравка Ораић Толић.

Мислим да је ова књига добар потицај да постављамо питања Крлежиним текстовима, за разлику од онога што би Крлежа питао нас, каже рецензенткиња Хелена Саблић Томић, а уредница издања Нивес Томашевић, пак, истиче: У доба Facebooka, СМС порука и нечитања књига, изузетно је битно још једном поновити колико је Мирослав Крлежа важан.

Академик Немец даје нову визуру, али реално оптерећену страховима. Не Крлежа као Крлежа, него сви велики класици, све што је тешко, све што тражи велики рецепцијски напор, све што тражи улог – то ће постати баласт. У школама ће их се полако елиминисати јер се иде према лаким рјешењима, упозорава академик Немец.

Кроз научно утемељене чињенице академик Немец питко се за све знатижељнике и изван академске заједнице залаже за постидеолошко читање те враћање Крлежину тексту.

Извор: Радио Телевизија Црне Горе

Желите рекламу на Порталу Црна Гора? Јавите нам се!

Желите и Ви да пишете за Црну Гору? Придружите нам се!