NISMO DOSTOJNI NAŠIH PREDAKA!

Fejsbuk stranica Istorija Crne Gore, koja je sve popularnija u crnogorskom virtuelnom svijetu, uz dva administratora koji su zaduženi za postavljanje objava, i oko desetak saradnika, iz ljubavi prema istoriji, bez interesa i zarade, svakodnevno nam plasiraju poznate i manje poznate detalje iz naše istorije.

Grupa je sa objavama krenula spontano, da bi vremenom postala mjesto koje je poprište iznošenja istih, različitih, najčešće utemeljenih i konstruktivnih rasprava…

,,Sve je krenulo iz strasti prema starim fotografijama koje smo prikupljali, a  svaka fotografija je tražila i početak istraživačkog rada za objašnjenjem istine događaja sa nje… Dodatni motiv za pokretanje stranice Istorija Crne Gore bila je i trenutna medijska scena u Crnoj Gori. Ono što mediji svakodnevno plasiraju, podstaklo nas je da svojim članovima pokažemo nešto edukativno-istorijskog karaktera, ali i nešto iz “zabranjene istorije”.”

Plasirate mnogo istorijskih podataka, koje nismo mogli naučiti u udžbenicima istorije tokom školovanja… Kako da vjerujemo u njih, postoje li dokazi za sve vaše iznijete tvrdnje?

,,Istorija je učiteljica života, i uvijek su je prezentovali i plasirali pobjednici. Udžbenicima treba vjerovati, oni su osnova našega znanja, ali i sagledati i istražiti i ostala, nepomenuta istorijska dešavanja. Da, plasiramo mnogo informacija i iza svake objave stoji izvor. To zahtijevamo i od naših članova.”

Da li bi naši preci, često boreći se za goli opstanak, ovjenčani slavnom istorijom kojom se danas ponosimo, imali razloga da se ponose sa nama danas? Jesmo li ih dostojni?

 ,,Ne, nismo dostojni naših predaka. Oni su bili i ostali čuvari (temelj) crnogorskoga indetiteta, a mi nažalost nismo nastavili iz postojećeg temelja graditi čvrstu kuću koju su oni životima plaćali da bi je započeli. Za njih je riječ bila svetinja. Dok o njima najbolje govore napisana istorijska djela, koje rado čitamo i na koje se sa ponosom pozivamo kroz naš rad. Mi sada živimo u potpuno drugačijem vremenu, u vremenu kada je poraz čest i prihvatljiv. Navikli smo da gubimo i gubimo svakodnevno.

Definitivno nismo dostojni da kažemo da smo potomci predaka poput Marka Miljanova, Petra II Petrovića Njegoša, Sv. Petra Cetinjskog. Oni svoje nisu dali ni po koju cijenu. Mi sa druge strane, sa našim trgujemo.”

Koje su najkrupnije stvari koje se dešavaju nama i našim savremenicima u poslednjih par decenija, a koje će istorija zabilježiti kao najznačajnije?

 ,,Jedna od najkrupnijih problema sa kojima se crnogorski narod suočava danas, a koji je posledica trgovine crnogorskim indetitetom od strane naših “glavara” jesu podjele. Crna Gora je podijeljena po svim parametrima. Danas imate političare koji vode “državotvornu politiku” i one koji su “antidržavni elementi”, što odmah znači da ni jedni ni drugi ne rade u interesu naroda. Jednostavno, državom funkcionišu sa podjelama i ne dozvoljavaju da dođe do jedinstva, da jedan te isti narod bude složan, jer bi onda teme na redu bile ekonomija, životni standard koje su potpuno zanemarene.”

Kojih su po vama, pet najznačajnih ličnosti istorije Crne Gore?

 ,,Petar II Petrović Njegoš, Marko Miljanov, kralj Nikola I Petrović Njegoš, Petar Cetinjski, Vladika Vasilije…”

A koji vladar je, po vama, najbolje vladao Crnom Gorom u njenoj istoriji?

 ,,Petar I Petrović Njegoš (Cetinjski).”

Dobrom analizom prošlosti, bolje se predviđa budućnost. Šta smo mi naučili iz naše prošlosti, a koje greške ponavljamo?

,,Iz naše prošlosti smo naučili da na ovim prostorima živi jedan narod. Narod koji govori istim jezikom, koji ide u istu Crkvu, koji slavi iste praznike i ima slična imena… Kako god se zvali, mi smo kako je Marko Miljanov kazao: “Đeca od iste majke”.

Dok dobrom analizom istorije možemo da predvidimo budućnost, ali mi to ne radimo, jer političari istoriju zloupotrebljavaju vadeći riječi iz konteksta shodno njihovim ličnim interesima i produbljuju ih i greške ponavljaju.

Mitropolit Varnava koji je umro pod čudnim okolnostima je rekao: “Jedna je nesreća naša u degeneraciji znanja, a druga u degeneraciji morala”.

Ovo su dvije suštinske greške koje možemo pronaći u njegovim riječima. Dok treću grešku, i na tome ćemo se i zaustaviti, pronalazimo u riječima Marka Miljanova Popovića: “Čovjek bez domovine, ili što je gore sa osramoćenom domovinom više i nije čovjek”.”

Izvor: Objektiv.me

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!