Obilježavaju Svjetski dan pozorišta za djecu

#GradskoPozorište

Crnogorsko narodno pozorište i podgoričko Gradsko pozorište i ove godine će obilježiti 20. mart – Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade.

Scena iz predstave „Čarobnjak iz Oza“ (foto: Gradsko pozorište)

U slavu značajnog datuma za teatarsko stvaralaštvo namijenjeno najmlađoj publici, u ponedjeljak, u 12 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ biće igrana predstava Gradskog pozotišta „Čarobnjak iz Oza“ (5+), u režiji Jagoša Markovića.

Pred početak predstave, glumica Katarina Krek pročitaće tradicionalnu poruku koju je ove godine za 20. mart napisao poznati meksički književnik za djecu Francisko Hinojosa, najavili su iz Gradskog pozorišta.

„Takođe, imenovaćemo i počasne članove Gradskog pozorišta za 2017. godinu. To su: Anja Vujisić, Dina Čičić, Tamara Karadžić, Hana Miličković, Ksenija Vujošević, Nikola Jovanović, Balša Klikovac, Nevena Klikovac, Lara Ivanović i Milica Folić. Novi počasni članovi našeg teatra ovim povodom dobiće majice sa logom Gradskog pozorišta i akreditacije koje će im omogućiti besplatne ulaznice za sve predstave sa našeg repertoara“, kazali su iz te kulturne institucije.

Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade proslavlja se 20. marta širom planete pod motom Međunarodne asocijacije pozorišta za djecu i mlade (ASSITEJ) – „Povedite dijete u pozorište danas“ (Take a child to the theatre today). Na ovaj dan hiljade pozorišta i individualnih članova okupljenih u više od 85 nacionalnih ASSITEJ centara u svijetu čita poruke uvaženih umjetnika i priprema posebne programe kako bi se skrenula pažnja kulturne i šire javnosti ka pozorišnoj umjetnosti za djecu i mlade.

Slavna filmsko-muzička avantura za djecu, ali i čitavu porodicu, „Čarobnjak iz Oza“ prati dogodovštine djevojčice Doroti koju je ciklon oduvao daleko od njene kuće u čudesnu zemlju Oz. „Čarobnjak iz Oza“ je priča o odrastanju, ali i o prijateljstvu među različitima. Doroti na putovanju upoznaje strašilo, limenog čovjeka i ne baš tako hrabrog lava. Tražeći spas od problema koji su ih proganjali, ova simpatična družina otkriva sopstvenu snagu i shvata da im čudesni čarobnjak iz Oza ne može riješiti probleme, već da izlaz i spas treba da traže u sebi.

U predstavi igraju Kristina Stevović, Jelena Simić, Dejan Đonović, Božidar Zuber, Branimir Popović, Sejfo Seferović, Sanja Popović i Filip Đuretić.

Idejno riješenje scenografije i scenski pokret potpisuje reditelj Jagoš Marković, kompozitor je Ljubomir Ninković, a kostimografiju je uradila Marija Marković. Dizajner svijetla je Radomir Stamenković, a asistent reditelja Darko Bjelobrković.

CNP: Dvije predstave i poetski spektakl

Povodom Svjetskog dana pozorišta za djecu i mlade, u ponedjeljak 20. marta, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 12 sati biće izvedena predstava „Njegoš za djecu – Kako rastu veliki ljudi“, reditelja Petra Pejakovića.

Scena iz predstave

Tim povodom glumica CNP-a Radmila Božović će takođe pročitati poruku Franciska Hinojse, jednog od vodećih meksičkih pisaca za djecu.

Autori predstave su Petar Pejaković, Milivoje Obradović i Slaviša Grubiša, za scenografiju su zaduženi Goran Moškov i Tamara Branković, dok kostimografiju potpisuje Zorana Mia Radović.

U predstavi igraju Milivoje Obradović i Slaviša Grubiša.

Predstava „Njegoš za djecu – Kako rastu veliki ljudi“ je nastala kao dio obilježavanja značajne godišnjice 200 godina od rođenja Petra Petrovića II Njegoša. Jedna od zamisli predstave je edukacija mladih generacija i upoznavanje sa najranijim periodom života jedne od najznačajnijih istorijskih ličnosti i književnika Crne Gore i regiona. Ova scenska bajka bavi se Njegoševim djetinjstvom, od rođenja do trenutka kada postaje vladar Crne Gore. Predstava otkriva odgovore na pitanja kako u maloj zemlji, u malom mjestu, skučen velikim brdima, izrasta veliki čovjek širokog uma. Šta je to što čovjek treba pronaći da bi postao tako veliki?

Predstava nije preporučena za djecu mlađu od šest godina.

Za Međunarodni dan Frankofonije poetski spektakl “Noći jakih vjetrova” umjetnice Zabo

Istog dana se obilježava i Međunarodni dan Frankofonije, a tim povodom će na Velikoj sceni CNP-a u 20 sati, biti upriličen poetski spektakl “Noći jakih vjetrova”, umjetnice Zabo, u organizaciji Francuskog instituta.

Takođe, iste večeri na Sceni Studio u 20.30 sati, u okviru programskog segmanta Scena Akademija, biće izvedena predstava “Nigdje nikog nemam” po tekstu Edvarda Bonda u režiji Zorana Rakočevića i Damjana Pejanovića. Predstava je ispit iz predmeta Gluma IV i Režija IV, a igraju: Vukan Pejović, Marko Todorović, Goran Vujović, Vanja Jovićević, Anđela Radović i Milica Šćepanović.

Scena iz predstave “Nigdje nikog nemam” (foto: CNP)

Cijena ulaznice za ovaj program iznosi jedan euro.

Izvor: Radio Televizija Crne GoreŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!