Očuvanje kulturnih dobara za 2017.

#MinistarstvoKulture

Programom zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2017. godinu, planirana je podrška, finansiranje i sufinansiranje programa i projekata od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturne baštine Crne Gore, saopšteno je iz ministarstva kulture.

Ministarstvo kulture je ove godine obuhvatilo 102 projekta (Foto: mku.gov.me)

Kao jedan od glavnih ciljeva Programa zaštite i očuvanja iz ministarstva navode, ravnomjerni razvoj kulture na teritoriji cijele Crne Gore.

„U cilju organizovane zaštite obuhvaćeni su projekti namijenjeni unaprjeđenju stanja kulturnih dobara, očuvanju, zaštiti, valorizaciji, prezentaciji i popularizaciji kulturne baštine, kao i unaprjeđenju uslova za primjenu zakona iz oblasti kulturne baštine“,navodi se u saopštenju.

U ministarstvu su uvjereni da će realizacija predloženih projekata doprinijeti unapređenju stanja kulturnih dobara, širenju znanja o vrijednostima i značaju kulturne baštine, razumijevanju različitih kultura, uspostavljanju blagovremene saradnje između nadležnih institucija, vlasnika i korisnika, kao i obezbjeđivanju uslova da ista, shodno svojoj namjeni, služe kulturnoj, naučnoj i edukativnoj potrebi pojedinaca i društva.

Uvažavajući značaj ustanova kulture u procesu zaštite, očuvanja, valorizacije, prezentacije i popularizacije kulturne baštine, u kreiranju Programa zaštite i očuvanja, Ministarstvo kulture je ove godine obuhvatilo 102 projekta predložena od strane javnih ustanova i organa uprave iz oblasti kulturne baštine.

„Programom zaštite i očuvanja za 2017. godinu, podržani su projekti iz oblasti konzervatorske, muzejske, bibliotečke, arhivske i kinotečke djelatnosti, a koje će realizovati nacionalne i lokalne javne ustanove, organi državne uprave iz oblasti kulturne baštine, u ukupnom iznosu od 832.435,00 eura“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Izvor: Radio Televizija Crne GoreŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!