„Oda životu“: Stižu umjetnici iz 16 zemalja

#OdaŽivotu #WagMontenegro

Na prvom izdanju festivala „Oda životu“ (Ode to Life), koji će se održati od 16. do 23. septembra u Podgorici, predstaviće se umjetnici iz 16 zemalja, sa šest kontinenata, saopštili su organizatori.

.

Najavljen je dolazak umjetnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Španije, Portugala, Velike Britanije, Holandije, Egipta, Turske, Azerbejdžana, Novog Zelanda, SAD-a, Meksika, Kolumbije i Argentine.

„Oda životu je misao, ideja, uslovno rečeno – proizvod, na kraju i odgovor na sagledavanje i čitanje pracivilizacijskih simbola do današnjih sistema koje je ljudska populacija usvojila kao jedinu istinu, znanu i naučno prihvatljivu dimenziju postojanja i vrijednosti“, kazao je Miloš Miki Popović, predsjednik Nacionalnog Odbora WAG Montenegro.

Na programu prvog izdanja festivala biće tri likovne izložbe, dvije monodrame, dva koncerta i jedan muzički performans. Takođe, održaće se pet radionica i jedno predavanje, dvije poetske večeri i četiri slikarska performansa.

„Sa jednim od partnera našeg festivala, Plantaže 13. Jul, s kojima je odlična saradnja uspostavljena na naše zajedničko zadovoljstvo još na prošlogodišnjim 3. Svjetskim umjetničkim igrama, upriličićemo prigodno veče svečanog otvaranja festivala u vinskom podrumu Šipčanik, gdje će biti izveden koncert 30točlanog sarajevskog hora – Pontanima, 16. septembra, i na kome će prisustvovati učesnici i zvanice festivala, članovi diplomatskog kora, ministarstva i institucije koje su podržale i prepoznale ideju naše manifestacije“, saopštila je NVO WAG Montenegro, povodom svog novog velikog projekta.

Likovna izložba festivala će biti otvorena u Dvorcu Petrovića na Kruševcu u Podgorici, na gornjem spratu, koji je prostor Fondacije Petrović Njegoš, 17. septembra u 20 sati. Na njoj će se, između ostalih, naći i radovi britanskog umjetnika Bari Goddard-a, španskog slikara iz Barselone Jose ViasGranados-a, italijanskog slikara Andrea Perego-a, kao i radovi crnogorskih autora Lea Đokaja, Mikija Popovića, Darka Đurovića, Maje Kostić i drugih.

Najavljeno je da će poslije svečanog otvaranja glavne izložbe festivala uslijediti muzički performans Ane Vujošević (klavir) i Mladena Vujovića (bubanj) ispred samog dvorca, a potom izložba argentinskog umjetnika crnogorskog porijekla Juan Vladimira Martinovicha u galeriji „Klub“ Centra savremene umjetnosti Crne Gore. Izložbu će otvoriti gospođa Ana Vukadinović, generalna direktorka za ekonomsku i kulturnu diplomatiju u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore.

„Moj je rad se opisuje kao inovativan i šokantan, čak i kao besmisleno smeće, ali uvijek pokupi epitet – zabavan“, rekao je jednom prilikom o svom ekstrovertnom radu Velšanin Bari Goddard, slikar, fotograf, dizajner i muzičar iz Londona.

Na poetskoj večeri, u ponedeljak 18. septembra u 19 sati, u muzičkoj kapelici ispred dvorca Petrovića publika će čuti poeziju Fra Iva Kramara i Josa Živkovića iz Hrvatske, Suzane Lovrić iz Bosne i Hercegovine, Anatael Alvarez Garay-a iz Kolumbije kao i crnogorskih autora Borisa Jovanovića Kastela, Dragane Tripković, Violete Perunović i Miloša Mikija Popovića.

„Pišem zato što je pisanje jedini način na koji mogu filtrirati svijet i vrijeme u kojem sam se zatekao“, kaže za svoj rad, Anatael Garay iz Kolumbije.

Monodrama “Pometnje pitomca Terlesa“ Alternativne Teatarske Aktivne Kompanije (ATAK) iz Podgorice, sa mladim crnogorskim glumcem Markom Todorovićem u glavnoj ulozi, biće odigrana 20. septembra u 20 časova, ispred dvorca Petrovića.

Organizatori su kazali da je jedan od bitnih segmenata festivala posvećen najmlađima, u okviru izložbe dječijih crteža WAG Children Project-a, na kojoj će se crteži učenika OŠ „Radojica Perović“ iz Podgorice i OŠ „Luka Simonović“ iz Nikšića, naći zajedno sa radovima djece iz Azerbejdžana, Holandije, Meksika, Novog Zelanda, Turske i dr.

Takođe najavljena je umjetničko-sociološke radionice trupe Transformers iz Portugala, u saradnji sa srednjim školama Podgorice – Gimnaziji i Geodetsko građevinskoj školi „Marko Radević“.

Saopšteo je da će se dio aktivnosti festivala odigrati i u opštini Tivat, u saradnji sa Turističkom organizacijom Tivat i njihove manifestacije Ljeto 2017.

„Poetsko veče će biti upriličeno 19. septembra u 20 sati u Atrijumu Buća, 20. septembra sociološko-umjetnička radionica trupe Transformers iz Portugala, u SŠC „Mladost“, a 21. septembra na Rivi Pine, slikarski perormans italijanskog slikara Andrea Perego“, saopštili su organizatori.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!