Orhan Pamuk dobitnik Književnog plamena

#NovaKnjiga #NagradaKnjiževniPlamen

Internacionalna nagrada Književni plamen, koju je osnovala izdavačka kuća Nova knjiga, za 2017. godinu jednoglasno je dodijeljena Orhanu Pamuku za njegov bogat književni opus i slobodarsko književno djelovanje.

.

Sastanak žirija za dodjelu internacionalne nagrade Književni plamen, a koji čine predsjednik peruanski nobelovac Mario Vargas Ljosa i članovi profesori Sonja Tomović Šundić, Siniša Jelušić i Aleksandar Jerkov, i izdavač Predrag Uljarević, direktor Izdavačke kuće Nova knjiga, održan je u Podgorici 10. septembra.

„Žiri je, kao i na svojoj sjednici održanoj proljetos u vrijeme Sajma knjiga u Podgorici, razmatrao veliki broj predloga među kojima su imena najvažnijih savremenih svjetskih pisaca. Kandidate su predlagali članovi žirija i čitaoci Nove knjige (i gotovo da bi svaki od njih mogao ponijeti ovu nagradu). Nakon razmatranja opusa mnogih kandidovanih autora čiji su književni značaj i vrijednost već potvrđeni, na ovoj sjednici donijeta je odluka o dodjeli nagrade“, saopšteno je iz Nove knjige.

Nagradu Književni plamen osnovala je izdavačka kuća Nova knjiga 2015. godine. Tada je nagradu dobio Mario Vargas Ljosa, a 2016. Klaudio Magris.

„Nagrada za 2017. godinu jednoglasno je dodijeljena Orhanu Pamuku za njegov bogat književni opus i slobodarsko književno djelovanje oličeno u borbi da se književne vrijednosti, koje su osnova humanitičkog pogleda na svijet, visoko postave u savremenim društvima, te time postanu sredstvo za odbranu pred nepravdama i teretima istorijskih nasljeđa“, navodi se u saopštenju.

Oni napominju da je žiri tražio djela i autore koji nas spajaju, „kao što Pamuk u vidokrug Evrope donosi još jedan književni kontinent a povezuje čak tri: Aziju, Evropu i Ameriku“.

„U državi koja spaja Aziju i Evropu je rođen i stekao književnu slavu, a u Americi čuveni nobelovac danas živi i radi. Njegovo djelo nam predstavlja svijet koji donekle znamo i u kojem vidimo tragove istorije koja nam je poznata, a mnogo toga što je od naših istorija skriveno presudno je za veliko književno oblikovanje. Pamukova imaginacija između prošlosti i savremenosti gradi moćne književne spone“, kazali su iz Nove knjige.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!