Ovacije za Petra Božovića

#CrnaGora #RamboAmadeus #ZetskiDom #MitFest

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom sinoć je premijerno izvedena predstava “Noć”, u režiji makedonskog reditelja Andreja Cvetanovskog, a publika je ovacijama pozdravila legendarnog Petra Božovića, koji je maestralno odglumio lik Draga u, kako su svi sinoć govorili, odličnoj drami crnogorskog pisca Aleksandra Radunovića.

Premijerno izvedena predstava

Ovacije iz prepunog gledališta za ansambl koji čine i: Ana Vujošević, Nikola Perišić i Marko Todorović, prijateljstvo i emocije, obilježili su veče otvaranja MIT festivala.

„Moji utisci se odnose na publiku. Malo smo strahovali do reakcija zbog teme , ali vidim da je sve duhovito i emocionalno, ne znam da li su sve to moji navijači, ali bilo je na kraju nekih frenetičnih pojava. Drago mi je što sam ponovo na Cetinju poslije deset godina, čak i oni koji me nisu voljeli u međuvremenu su me zavoljeli, čovjek kao biće želi da bude voljen, a ja sam dosta toga doživio na Cetinju“, kazao je nakon premijere proslavljeni glumac Petar Božović.

„Utisci su predivni, igrati pred prepunim Zetskim domom, stajati sa svima njima na sceni. Napravila se sjajna atmosfera, izvukli smo ono pravo iz teksta, publika je to prepoznala. Mislim da se desila apsolutna igra na sceni“, kazao je glumac u predstavi, Marko Todorović

„Dobri su utisci, pogotovo što je ovo premijera, koja je prokleta, za glumce. Srećom, oni su večeras dobro ušli u predstavu, krenulo je sve kako treba. Svi smo imali tremu, pogotovo na Cetinju , emocionalno sam vezan za Cetinje, tu imam neku odgovornost. U toku proba smo postali prijatelji. Radunovićev tekst je jako dobar, provokativan, ali niko od nas nije shvatio da to bude priča o homoseksualcima, već o porodici, o rasulu jedne porodice. Zato je tu na kraju muška tužaljka, maestralna gluma Petra Božovića, jer to je od Grka do Rusa najteže kada žalite nekog živog, kada kuća nema biljega, i zato je dobila neki tragični oreol“, kazao je čuveni dramaturg Božo Koprivica.

Porodica određuje čovjeka i ne čudi što je upravo kao takva prisutna u dramama od Sofokla i Euripida, Šekspira i Molijera , do ruske književnosti.

Božović: Malo smo strahovali do reakcija zbog teme

U grčkoj mitologiji, otrac ubija kćerku, sin oca, žena muža. Dramaturg ove predstave ističe da je „kriza zapravo u prijateljstvu“, prijateljstvu koje je najvažnije i u ljubavi, zapravo svakom ljudskom odnosu. Imamo i krizu kada je riječ o stidu, smatra on. „Civilizacija počiva na stidu, a mi smo izgubili svaku vrstu stida. Stid je važan kao estetska pojava, kao razumijevanje, kao ruka ruci. Stid je ljubav“, smatra Koprivica. U ovoj priči o porodici, postoji crnogorski specifikum da se prećutkuje istina do samog kraja. Ipak, Noć , iako ima crnogorski dah, nije samo ovdašnja priča, jer slobodu je nateže naći u porodici, to je tako svugdje.

„Veoma sam zadovoljan, sve reakcije koje smo očekivali smo dobili, i više od toga. Ja sam iz Makedonije, dolazimo iz istog socijalnog miljea, mada je Crna Gora posebna, ima ta crnogorska specifičnost u ovoj priči, ali je istovremeno ona i univerzalna“, izjavio je reditelj Andrej Cvetanovski.

Porodica, kao važan intimni i globalni fenomen, okosnica je „Noći“, ali je i centralni fokus za ukupnu sezonu 2017-2018. u Kraljevskom pozorištu Zetski dom. Muziku za predstavu “Noć” komponovao je Rambo Amadeus, scenografiju potpisuje Sergej Svetozarev, kostimografiju Lina Leković, a dizajn svijetla Milčo Aleksandrov .

Reprizno igranje je na repertoaru u petak 15.septembra, a u nastavku MIT-a već u subotu veče, 16. septembra na repertoaru je Trudna priča, Teatra Komedija iz Skoplja, u režiji crnogorske rediteljke Lidije Dedović.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!