Počela sa radom slikarska kolonija Teuta

U Risnu je počela sa radom Prva slikarska kolonija Teuta, u okviru manifestacije Dani kraljice Teute u Rizinijumu. U organizaciji nevladine organizacije „Bocche di Cattaro“ i pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Kotor na manifestaciji će biti predstavljeni različiti kulturni sadržaji.

Foto: WikipediaFoto: Foto: Wikipedia

Prvu slikarsku koloniju vodi akademski slikar iz Risna, Zoran Petrušić koji je i selektovao mlade umjetnice iz Crne Gore i Hrvatske.

Sanja Raonić, Tea Franca, Ana Aleksić, Dijana Vukićević, Jelena Kašić i Verena Jakuš će sedam dana vrijedno stvarati a poslednjeg dana, u okviru Muzičko poetskog programa, izložbom slika predstaviće svoj talenat i umijeće.

„Petrušić se rukovodio idejom da okupi renomirane umjetnice koje imaju zajedničku nit u kvalitetu i stvaralačku unikatnost“, kaže se u saopštenju organizora.

Izložba će imati prodajni karakter, a novac je namijenjen za obezbjedjivanje prostora za kulturni i društveni život Risna.

U okviru ovog programa, 16. avgusta na Rimskim mozaicima će biti organizovan eukativno-kulturni program vezan za daleku prošlost i vrijeme kraljice Teute i Ilira.

Predavavanje je naslovljeno ,,Kultura u vrijeme Ilira“, a predavači su arheolog Bogdan Lompar, etnološkinja Jelena Vidović, istoričarka umjetnosti Jovana Lalošević i profesorica Marina Dulović.

Na glavnom gradskom trgu 17. avgusta biće održan muzičko poetski program uz Kvartet Lanterna koji njeguje mediteranski zvuk, mitove i legende o ,,lijepoj“ kraljici i biće otvorena izložba Prve slikarske kolonije Teuta.

Poslednjeg dana, 19. avgusta biće organizovan Sajam starih zanata Teuta. Učestvovaće brojni izlagači i vlasnici starina, predmeta i alata koji su vezani za kulturnu prošlost Risna i Boke Kotorske.

„Cilj manifestacije je upotpunjavanje ukupne kulturne i turističke ponude Boke Kotorske i želja da se Risnu vrati sjaj bivših vremena i predstavi kulturno naslijedje naše daleke prošlosti i vrijednosti koje nas čine prepoznatim na kulturnoj mapi Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar