Poduhvat za divljenje živi 24 godine

Galerija Most, prva privatna galerija u Crnoj Gori, proslavila 24 godine postojanja. Povodom godišnjice koja predstavlja uvod u jubilej, sinoć je priređena izložba Gojka Berkuljana, jednog od najznačajnijih crnogorskih likovnih stvaralaca dvadesetog vijeka, koji je istovremeno bio jedan od idejnih pokretača i utemeljitelja galerije koja danas ima zavidan renome na našoj likovnoj sceni.

http://rtcg.me/upload/boxFileData/2018/04/11/276137/VK%20TVCG.mp4

Kada je prije dvadesetičetiri godine Branko Kovačević odlučio da priredi izložbu radova svojih prijatelja u Njegoševoj Biljardi na Cetinju, malo ko je i naslućivao šta će se iz toga izroditi.

Te 1994. nastala je ideja da se otvori prva privatna galerija što je bio poduhvat za divljenje i ideja na granici besmisla. Spajati umjetnike različitih rukopisa i vjera, praviti most između njih, miriti ih i širiti duh tolerancija, bilo je gotovo nezamislivo. Skoro četvrt stoljeća kasnije, galerija Most i dalje je tu, i predstavlja jedan od važnih stubova likovne umjetnosti u nas.

„Radimo reprezentativne izložbe, izložbe mladih stvaralaca koji su tek završili akademiju, podsjećamo e na one likovne stvaraoce koji su utemeljili crnogorsku likovnu scenu“, kazao je vlasnik galerije Most Branko Kovačević Radio-televiziji Crne Gore.

U vrijeme tame i razdora pronaći element koji spaja ljude bilo je izuzetno teško. I samo su najhrabriji vjerovali u njegov pozitivan ishod, rekao je na otvaranju reditelj Blagota Eraković.

„U vrijeme kada su bili na sceni i u modi majstori mržnje, ovjde je cvjetala ljubav“, rekao je Eraković.

Izložba Gojka Berkuljana posveta je dugogodišnjem prijateljstvu iz koje je galerija i iznikla, kaže Gojkov sin Aleksandar Berkuljan.

„Glavna namjera je bila da se na adekvatan način obilježi ono što je suština čitave priče – prijateljstvo koje je nastalo prije više decnija“, kazao je Aleksandar Berkuljan.

Izložbu je zvanično otvorio slikarev unuk, Gojko Berkuljan

„Samo ćemo se podsjetiti na ono što je bilo i na činjenicu da ništa ne može prepreka dobrimj idejama, niti srušiti trajna prijateljstva, kao jake i stamene mostove koje spajaju generacije“, kazao je on.

Izložba Gojka Berkuljana u izvjesnom smislu je uvod u proslavu dvadesetpetogodišnjice postojanja galerije koje će biti obilježeno nizom izložbi i obimnom monografijom, svjedočanstvom o dešavanjima tokom protekle dvije i po decenijeu galeriji Most.

Vanja Kovačević, RTCG

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!