Popusti i gostovanja pisaca za Noć knjige

#NoćKnjige

Oko 40 institucija, udruženja i organizacija organizovaće u petak manifestaciju Noć knjige.

.

Koordinator manifestacije je NVO Kultura plus koja, kako je saopšteno, okuplja zainteresovane učesnike, promoviše njihove programe i pruža organizacijsku podršku.

Marta Mihičić, koordinator manifestacije, kazala je posjetioce očekuju razni popusti, gostovanja poznatih pisaca, scenski nastupi s ciljem da se podstakne kultura čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturološkog artefakta.

„Uz promovisanje knjige, kulture čitanja, prevođenja, izdavaštva, biblioteka, autora i čitatelja, ovakav događaj omogućuje i bolje povezivanje institucija, organizacija, neprofitnih i interesnih skupina te kompanija koje se bave knjigom. Samo saradnja knjižara, izdavača, medija i državnih institucija, te otvaranje vrata dijalogu između književne produkcije i publike može dati novi podsticaj u rješavanju problema statusa knjige, autora, prevodioca, izdavača i biblioteka“, kazala je Mihičić na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da je događaj posvećen Svjetskom danu knjige i autorskih prava, koji je UNESCO ustanovio 1995. godine.

Pročitajte još:   Predstava "Sin": Šta u ljudima ostane nakon rata

„Datum obilježavanja je 23. aprila jer su na taj datum umrli Servantes, Šekspir i Lope de la Vega. Istog su datuma i rođeni ili umrli i Moris Druon, Vladimir Nabokov, Josep Pla i neku drugi pisci. S obzirom da se koncept manifestacije pokazao uspješan kada je 2012. prvi put organizovan u Hrvatskoj, organizatori su podstaknuli širenje manifestacije i izvan granica Hrvatske. Godine 2014. Noć knjige se prvi put održala u Sloveniji i Crnoj Gori, a od 2017. godine Noć knjige će se održati i u Bosni i Hecegovini. Zajednički koordiniramo aktivnosti i imamo isti vizuelni identitet. Dogodine se očekuje proširenje saradnje i na Mađarsku, Austriju i neke druge zemlje iz šireg regiona“, pojasnili su organizatori.

Širenje manifestacije, kako su naveli, podstaknuto je s ciljem međusobne saradnje, koja bi u budućnosti trebalo da rezultira razmjenom i gostovanjima autora, kao i boljim upoznavanjem s raznolikom knjižnom scenom uključenih zemalja.

Pročitajte još:   Otvorena izložba slika Ervina Ćatovića

„Noć knjige postala bi tako najznačajnija književna manifestacija ovoga tipa u regionu, ne samo po kvalitetnim programima već i po uspješnim modelima saradnje. Udruženi u isto vrijeme i podstaknuti istim ciljem, možemo pokretati velike stvari i širiti dobre ideje“, navode organizatori.

Na

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!