Promocija romana Jovana Nikolaidisa

Roman Jovana Nikolaidisa „Naši su životi bjekstva“ biće predstavljen u KIC-u „Budo Tomović“ u okviru ciklusa „Savremena crnogorska književnost“, u petak, 16. februara u Multimedijalnoj sali od 19 sati.

Jovan Nikolaidis

Kako je najavaljeno iz KIC-a o knjizi će, sa autorom, govoriti teoretičarka književnosti Jelena Knežević.

Jovan Nikolaidis (Joanis Arvanitas) je crnogorski pisac, izdavač i novinar, u javnosti prepoznatljiv po upornosti u afirmaciji crnogorske multikulturalnosti, koji Balkan doživljava kao zonu tolerancije i mirne koegzistencije. Rođen je 1950. godine u Ulcinju. U periodu 1974-1990 živio je u Sarajevu, gdje je diplomirao na Filozofskom fakultetu, a u listu Oslobođenje obavljao je poslove novinara i urednika. Početkom devedesetih vratio se u rodni grad i u njemu osnovao izdavačku kuću Plima, pokrenuo i dugo godina uređivao časopis Plima plus, kao i prvo glasilo na albanskom jeziku, reviju Kronika. Uspostavio je brojne veze sa piscima iz regiona, a mnogi najznačajniji domaći i regionalni pisci započeli su svoj stvaralački put u njegovom časopisu. Pokretač je projekta Kuća za pisce i dugogodišnji saradnik ugledne međunarodne prevodilačke mreže Traduki. Takođe je osnivač ogranka Matice crnogorske u Ulcinju. Član je Crnogorskog društva nezavisnih književnika (CDNK).

Na književnom planu, kao autor se potpisuje na četrnaest proznih, pjesničkih i esejističkih knjiga, a neka od objavljenih djela su: „Valdinos 33“ (roman), „Ulcinjska pisma“ (eseji), „Crnogorska krivica“ (politički eseji), „Valdinos“ (priče), „Čapuri“ (pjesme), „Budim se sa tuđinom u sebi“ (pjesme), „Montenegro i/ili Crna Gora“ (eseji) „Monahos“ (esej), „Raznosači kostiju“ (eseji), „Kosa mu je blistala, modra, svilenkasta“ (priče), „Starac u zalivu“ (priče), „Albanci i ja“ (putopisni eseji) – knjiga štampana i na albanskom jeziku („Shqiptarët dhe unë“), „Dvadeset vedrih tema“ (minieseji). U posljednje vrijeme objavljuje i pod pseudonimom Joanis Arvanitas, kao što je slučaj sa najnovijom knjigom „Naši su životi bjekstva“ koja predstavlja prvi dio triologije „Roman o Nikoli“.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!