Retrospektivna izložba Slobodana Slovinića

#SlobodanBoboSlovinić #NarodniMuzejCrneGore

U petak, 17. novembra, sa početkom u 19 sati, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ biće otvorena retrospektivna izložba Slobodana Boba Slovinića. Na izložbi će biti prezentovano oko 100 djela iz preko 20 ciklusa bogatog, višedecenijskog opusa umjetnika koji obuhvata period od ranih šezdesetih godina XX vijeka do danas.

Tragični Homo, 1981, ulje na platnu

Izložbu prati monografija o umjetniku u izdanju Narodnog muzeja Crne Gore, a pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu i sport Podgorice.

Urednica monografije i autorka studijskog teksta je istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković, koja je, između ostalog, zapisala: „U njegovom slikarskom opusu, koji možemo povezati sa originalno interpretiranim elementima modernog klasicizma, nadrealizma, ekspresionizma, apstraktnog i metafizičko-oniričkog slikarstva, značajnu ulogu odigrale su i reminiscencije na barokno slikarstvo trompe l’oeil koje se manifestuje u majstorski izvedenim iluzionističkim skraćenjima figura koje lebde u transcendentalnom prostoru. Originalnost, emotivnost, a prije svega, njegova neizmjerna ljubav prema slikarstvu i mogućnostima koje ono pruža u otkrivanju novih likovnih, estetskih i saznajnih prostora, daje Slobodanu Sloviniću posebno mjesto u crnogorskoj likovnoj umjetnosti“.

Izložba je će za posjetioce biti otvorena do 31. decembra. Ulaz slobodan.

Slobodan Bobo Slovinić rođen je 1943. u Budvi. Rano djetinjstvo proveo u Budvi i u Kotoru. Srednje obrazovanje stekao na Cetinju i u Titogradu, maturirao je 1961. u gimnaziji „Slobodan Škerović”, u Titogradu. Diplomirao je 1966. na Akademiji za primijenjene umjetnosti u Beogradu, na odsjeku unutrašnje arhitekture, u klasi profesora Đorđa Krekića.

Prvi put se predstavio 1961. godine na grupnoj izložbi u Umjetničkom paviljonu u Podgorici. Za vrijeme studija izlaže sa prijateljima u kafani „?” u Beogradu. Prvu samostalnu izložbu priredio je 1965. u Modernoj galeriji u Podgorici. Do sada je imao preko 50 samostalnih i više od 300 grupnih i kolektivnih izložbi u našoj zemlji i u inostranstvu.

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, među kojima: 1977. Nagrada „Oslobođenja Titograda” za slikarstvo; 1980. Prva nagrada „Zimskog salona”, Herceg Novi; 1983. Nagrada za slikarstvo „Grada Breseja”, Francuska; 1984. Nagrada Fonda „Moša Pijade”, na XVIII Likovnom salonu „13. novembar”, Cetinje; 1987. Prva nagrada salona „13. novembar”, Cetinje; 1988. „Počasna nagrada” za slikarstvo Saveza francuskih umjetnika, Pariz; 1989. Nagrada za slikarstvo „Le Franc Bourgeois”, Bresej; 1990. „Novembarska nagrada” za slikarstvo, Budva; 1990. „Trinaestojulska nagrada” Crne Gore; 1995. Plaketa „Beli anđeo” za slikarstvo, Prijepolje; Istaknuti je kulturni stvaralac Crne Gore od 2010. Član je ULUCG-a i ULUPUCG-a od 1968. Izabran 1978. za sekretara Odbora za likovne umjetnosti CANU. Postao 1982/1983. član „Maison des Artistes” u Parizu.

Autor je knjiga: „Pariski zapisi” iz 1996; „Umjetničke zbirke Centra savremene umjetnosti Crne Gore” iz 2010; „Ars Libris” iz 2013. Osim slikarstva i likovne kritike, bavi se enterijerom i dizajnom, živi i stvara u Podgorici i u Budvi.

Izvor: Radio Televizija Crne GoreŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!