РИЈЕЧИ ЗБОГ КОЈИХ ЈЕ СРБИЈА ЗАЋУТАЛА: Говор Амфилохија Радовића на сахрани Небојше Глоговца памтиће се заувијек!

Опростили смо се од великог глумца Небојше Глоговац, а ријечи које су митрополит Амфилохије Радовић и свештеник Михаило, изговорили на опелу памтиће се заувијек.

Фото: Дадо Ђилас

Наиме, Небојша је сахрањен данас у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу, поред колеге Милорада Мандића Манде и у истом реду гдје се налазе и гробови Драгана Николића и Велимира Бате Живојиновића.

Стотине људи окупило се на Новом гробљу како би изјавили саучешће породици и одали почаст славном глумцу, а колеге и пријатељи Никола Ђуричко и Војин Ћетковић понели су сандук.

Фото: Дадо Ђилас

Када је почело опело, Амфилохије Радовић и отац Михаило одржали су говор због ког су сви плакали.

„Шта се то догађа са човеком, зашто се рађамо овдје на земљи? Ако је људски живот само тих педесетак година, има ли онда смисла тај људски живот? Без обзира која је улога човјека на овом свијету, био он патријарх, предсједник, краљ, глумац или нешто друго… Ако је у томе људски смисао, онда је проклет дан у којем се тај човек рађа. Човек је биће које је створено за вјечност, непролазност, саздан по Божјем лику, а не по репатом мајмуну. У томе и јесте смисао нашег Небојше којег испраћамо данас. Његов истински живот се наставља данас и то је најлепша врлина покојног Небојше. Вјеровао је у бесмртност људског бића“, рекао је Амфилохије Радовић.

Након њега, обратио се и отац Михаило, а његове речи биле су врло потресне.

„Добио сам благослов од патријарха да одржим овај говор, јер је он спријечен да присуствује данас. Небојшу је Његова светост врло добро познавао. Ко је у последње вријеме био на литургијама на којима је служила Његова светост, могао је да примијети да се помиње Небојшино име на том светом мјесту. Он је у Небојши препознао аутентичност, био је способан да се одбрани од овог клонулог свијета и да каже другачије од онога што слушамо сваког дана. Када су питали Небојшину другарицу шта је то најљепше што је он урадио, рекла је „није се обрукао“. Замислите како је то дивна реченица… Ето, шта је у њему препознао наш патријарх српски. Зато га воли и поштује“, рекао је он, док је Небојшин отац Милован стајао поред њих скрхан од бола и није могао да проговори.

Фото: Принтскреен, Курир ТВ

Подсетимо, Небојша Глоговац преминуо је у петак 9. фебруара у Клиничком центру Србије у Београду, после кратке и тешке болести, у четрдесет деветој години.

Одлазак Небојше Глоговца трагичан је и ненадокнадив губитак не само за српско позориште, филм и телевизију, него и за културни и јавни живот читавог нашег поднебља, саопштила је његова матична кућа, Југословенско драмско позориште.

(Курир.рс, Фото: Александар Јовановић, Дадо Ђилас)

Advertisements
Желите рекламу на Порталу Црна Гора? Јавите нам се!

Желите и Ви да пишете за Црну Гору? Придружите нам се!