RIJEČI ZBOG KOJIH JE SRBIJA ZAĆUTALA: Govor Amfilohija Radovića na sahrani Nebojše Glogovca pamtiće se zauvijek!

Oprostili smo se od velikog glumca Nebojše Glogovac, a riječi koje su mitropolit Amfilohije Radović i sveštenik Mihailo, izgovorili na opelu pamtiće se zauvijek.

Foto: Dado Đilas

Naime, Nebojša je sahranjen danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, pored kolege Milorada Mandića Mande i u istom redu gdje se nalaze i grobovi Dragana Nikolića i Velimira Bate Živojinovića.

Stotine ljudi okupilo se na Novom groblju kako bi izjavili saučešće porodici i odali počast slavnom glumcu, a kolege i prijatelji Nikola Đuričko i Vojin Ćetković poneli su sanduk.

Foto: Dado Đilas

Kada je počelo opelo, Amfilohije Radović i otac Mihailo održali su govor zbog kog su svi plakali.

„Šta se to događa sa čovekom, zašto se rađamo ovdje na zemlji? Ako je ljudski život samo tih pedesetak godina, ima li onda smisla taj ljudski život? Bez obzira koja je uloga čovjeka na ovom svijetu, bio on patrijarh, predsjednik, kralj, glumac ili nešto drugo… Ako je u tome ljudski smisao, onda je proklet dan u kojem se taj čovek rađa. Čovek je biće koje je stvoreno za vječnost, neprolaznost, sazdan po Božjem liku, a ne po repatom majmunu. U tome i jeste smisao našeg Nebojše kojeg ispraćamo danas. Njegov istinski život se nastavlja danas i to je najlepša vrlina pokojnog Nebojše. Vjerovao je u besmrtnost ljudskog bića“, rekao je Amfilohije Radović.

Nakon njega, obratio se i otac Mihailo, a njegove reči bile su vrlo potresne.

„Dobio sam blagoslov od patrijarha da održim ovaj govor, jer je on spriječen da prisustvuje danas. Nebojšu je Njegova svetost vrlo dobro poznavao. Ko je u poslednje vrijeme bio na liturgijama na kojima je služila Njegova svetost, mogao je da primijeti da se pominje Nebojšino ime na tom svetom mjestu. On je u Nebojši prepoznao autentičnost, bio je sposoban da se odbrani od ovog klonulog svijeta i da kaže drugačije od onoga što slušamo svakog dana. Kada su pitali Nebojšinu drugaricu šta je to najljepše što je on uradio, rekla je „nije se obrukao“. Zamislite kako je to divna rečenica… Eto, šta je u njemu prepoznao naš patrijarh srpski. Zato ga voli i poštuje“, rekao je on, dok je Nebojšin otac Milovan stajao pored njih skrhan od bola i nije mogao da progovori.

Foto: Printskreen, Kurir TV

Podsetimo, Nebojša Glogovac preminuo je u petak 9. februara u Kliničkom centru Srbije u Beogradu, posle kratke i teške bolesti, u četrdeset devetoj godini.

Odlazak Nebojše Glogovca tragičan je i nenadoknadiv gubitak ne samo za srpsko pozorište, film i televiziju, nego i za kulturni i javni život čitavog našeg podneblja, saopštila je njegova matična kuća, Jugoslovensko dramsko pozorište.

(Kurir.rs, Foto: Aleksandar Jovanović, Dado Đilas)

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!